Zinaida Greceanîi, la încheierea Conferinței mondiale a speakerilor: Summitul ne-a inspirat încredere și determinare de a acționa în mod solidar

Chișinău, 20 august 2020 – Și-a încheiat lucrările Cea de-a cincea Conferință mondială a Președinților de Parlament, la care a participat Președintele Parlamentului Republicii Moldova,  Zinaida Greceanîi.

În numele țărilor Grupului geopolitic Eurasia, unul din cele șase grupuri geopolitice ale Uniunii Interparlamentare (UIP),  Zinaida Greceanîi a fost invitată să vină cu un mesaj, la încheierea summitului. Speakerul a mulțumit Uniunii Interparlamentare, ONU, speakerilor din țările membre ale UIP, experților recunoscuți invitați, pentru discuții productive și utile.

”Am ajuns la concluzia că, în combaterea COVID-19, ne confruntăm cu provocări și riscuri similare, de aceea și lupta cu pandemia va fi una comună. Vom transmite Parlamentelor și cetățenilor noștri mesajele de încredere și determinare de a acționa în mod solidar”, a declarat Zinaida Greceanîi. Discursul integral poate fi accesat aici: TEXT, VIDEO.

Speakerii au adoptat Declarația privind rolul Parlamentelor pentru un multilateralism mai eficient care oferă pace și dezvoltare durabilă pentru oameni și pentru planetă.

Semnatarii îndeamnă pentru dublarea eforturilor pentru a împărtăși informații, a face schimb de experiență și de cele mai bune practici și a continua cooperarea internațională privind metodele de testare, tratamentul clinic, vaccinurile, precum și cercetarea și dezvoltarea în domeniul medical. În context, a fost solicitat un sprijin mai mare pentru țările în curs de dezvoltare, care au sisteme de sănătate publice mai slabe și se confruntă cu mai multe provocări în adoptarea măsurilor medicale și financiare recomandate pentru a răspunde la criza COVID-19.

Speakerii remarcă că pentru a depăși criza pandemică, care a afectat toate domeniile vieții umane, este necesar un multilateralism mai eficient, iar cooperarea internațională a devenit actuală mai mult ca oricând.

Întreg textul Declarației, în limba engleză, poate fi accesat aici: TEXT.

Conferința mondială a speakerilor s-a desfășurat, pe 19-20 august, în regim de teleconferință, fiind organizată de Uniunea Interparlamentară (UIP) în cooperare cu ONU și Parlamentul Austriei. La summit au fost invitați peste 250 de Președinți de Parlament, experți și reprezentanți ai ONU. Organizatorii planifică să desfășoare summitul în regim real, la Viena, în anul 2021.  

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a avut, în cadrul Conferinței mondiale a speakerilor, mai multe intervenții: mesaj de salut către participanți (VIDEO), discurs la tema mobilității umane (TEXT, VIDEO) și un discurs la încheiere. 

De asemenea, speakerul a participat, pe 17-18 august, la Cel de-al 13-lea Summit al femeilor Președinți de Parlament din țările membre ale Uniunii Interparlamentare, la care a ținut un discurs la subiectul accelerării abilitării economice și incluziunii financiare a femeilor (TEXT, VIDEO).

UIP reprezintă cel mai mare for interparlamentar din lume, care și-a lansat activitatea în 1889 cu scopul promovării păcii prin diplomație și dialog parlamentar. În prezent, Uniunea Interparlamentară întrunește 179 de Parlamente și 13 membri asociați.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More