DISCURSUL Președintelui Parlamentuui Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, la încheierea Celei de-a cincea Conferințe mondiale a Președinților de Parlament

Stimată Doamnă Președinte,

Stimați colegi,

În numele țărilor Grupului geopolitic Eurasia, aș dori să reiterez mulțumiri organizatorilor: Uniunii Interparlamentare și personal doamnei Președinte Gabriela Cuevas Barron și domnului Secretar General  Martin Chungong, precum și Parlamentului Austriei și personal domnului Președinte Wolfgang Sobotka și, bineînțeles, Organizației Națiunilor Unite și domnului Secretar General Antonio Guterres. 

Ați depus eforturi foarte mari pentru a ne uni, în condiții fără precedent pe care Uniunea Interparlamentară nu le-a cunoscut vreodată, în toată istoria sa de mai bine de un secol.    

Sper că, în pofida experienței excepționale și utile de desfășurare a conferinței virtuale, aceasta totuși nu va deveni o normă. Or, comunicarea online niciodată nu va putea substitui comunicarea reală. Sper să ne revedem, în anul 2021, față în față, în minunatul oraș Viena. 

Totodată, sunt sigură că rezultatele discuțiilor din cadrul Celei de-a cincea Conferințe mondiale a UIP vor fi eficiente și vor oferi speranță oamenilor pretutindeni. 

Trebuie să le transmitem mesajul doamnei Președinte al UIP, care este plin de dragoste pentru oameni și de empatie, de disponibilitatea fermă pentru a acționa în mod hotărât.

De asemenea, trebuie să transmitem mesajul Secretarului General al ONU care ne-a prezentat o viziune clară asupra crizei pandemice și soluțiilor ce urmează a fi aplicate în domeniile sănătății, economiei, drepturilor omului, mediului înconjurător.    

Această conferință ne-a arătat că avem în față mult de lucru și că avem ce să transmitem Parlamentelor și cetățenilor noștri, și anume – încrederea și determinarea noastră de a acționa în mod solidar.

De asemenea, a fost foarte important să sincronizăm agendele Parlamentelor țărilor noastre în problemele legate de criza pandemică. Am ajuns la concluzia că ne confruntăm cu riscuri și provocări similare, ceea ce înseamnă că și lupta noastră trebuie să fie comună.

Țările nu pot și nu trebuie să lupte de sine stătător cu provocările globale. Adoptarea Declarației noastre comune este dovada garanției pentru determinarea comună și solidaritatea noastră.

Așa cum, pe bună dreptate, au menționat și alți colegi, există necesitatea stringentă de a lansa cât mai urgent vaccinul împotriva COVID-19 care ar fi cu adevărat accesibil tuturor, inclusiv țărilor cu economii și sisteme de sănătate vulnerabile.

În încheiere, aș dori odată în plus să îmi exprim recunoștința pentru dialogul deschis, precum și speranța că ne vom putea întâlni cât mai curând în regim real.

Vă mulțumesc și să ne revedem cu bine la Viena!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...