Vor fi achiziționate echipamente medicale moderne în cadrul Proiectului „Răspuns de Urgență la COVID-19”

Chișinău, 15 martie 2023 – Obiectivele Proiectului „Răspuns de Urgență la COVID-19”, finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID), au fost actualizate, în vederea reducerii riscurilor aferente bolilor non-transmisibile și infecțioase, inclusiv COVID-19, precum și sporirii eficienței serviciilor de sănătate prestate populației. Parlamentul urmează să ratifice două amendamente la acordul între Guvernul Republicii Moldova și AID. Astăzi, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul, iar Comisia politică externă și integrare europeană și Comisia protecție socială, sănătate și familie au aprobat corapoarte la proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului I și Amendamentului II la acest acord.

Scopul amendamentelor este de a modifica domeniul de aplicare a unor componente din acord. Resursele financiare urmează a fi realocate pentru noi activități, inclusiv pentru renovarea infrastructurii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), construcția și repararea depozitelor ANSP, achiziționarea de echipamente medicale, inclusiv echipamente de imagistică prin rezonanță magnetică, sisteme de angiografie, o cameră de oxigen hiperbarică și alte echipamente medicale pentru reabilitarea post-COVID. De asemenea, va fi extinsă perioada de implementare a proiectului – până la 31 martie 2024. De menționat că valoarea proiectului nu se modifică.

Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind implementarea Proiectului „Răspuns de Urgență la COVID-19” a fost ratificat la 21 mai 2020. Valoarea acestuia constituie circa 53 de milioane de euro.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...