Legea privind drepturile copilului va fi completată cu o prevedere care se referă la asigurarea dreptului la azil

Chișinău, 15 martie 2023 – Legea privind drepturile copilului va fi completată cu o prevedere care se referă la asigurarea tuturor minorilor cu dreptul la azil. O inițiativă legislativă a fost examinată la ședința Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

PROIECTUL de lege a fost elaborat de parlamentara Angela-Munteanu Pojoga, în condițiile în care, în prezent, dreptul la azil este stipulat doar în Legea privind azilul în Republica Moldova, însă nu și în Legea privind drepturile copilului. Astfel, Legea privind drepturile copilului va fi completată cu un articol care stipulează clar că statul asigură dreptul fiecărui copil la azil în conformitate cu legea. Totodată, statul va întreprinde toate măsurile necesare pentru a asigura protecția și asistența corespunzătoare copilului solicitant de azil sau beneficiar de protecție internațională, de protecție temporară sau de azil politic, fie că acesta este însoțit sau nu.

De menționat că dreptul la azil este garantat prin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, respectiv, toate persoanele care fug din țara lor de origine din cauza persecuțiilor sau a unor vătămări grave au dreptul să solicite protecție internațională.

Proiectul de lege va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...