Parlamentul va examina în prima lectură pachetul de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate

Chișinău, 15 martie 2023 – La ședința de astăzi, membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au examinat pachetul de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate. Cu vot majoritar, s-a decis propunerea acestuia spre examinare în plenul Parlamentului. Pachetul de legi SIS conține Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Legea privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, precum și modificări la Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate.

PROIECTUL legii privind Serviciul de Informații și Securitate are scopul de a asigura independența instituției. Documentul va reglementa detaliat atribuțiile, obligațiile și drepturile SIS, fiind stabilite clar categoriile de fapte, riscuri și amenințări, care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională.

MODIFICĂRILE la Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate vizează schimbarea unor condiții ce țin de angajare, printre care micșorarea plafonului minim de vârstă la angajarea în funcții de subofițer. Totodată, se propune ca ofițerul de informații să poată accede într-o funcție de conducere doar în cazul în care are o vechime de serviciu în funcția de ofițer de informații de cel puțin trei ani.

Parlamentarii vor mai examina PROIECTUL Legii privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă. Documentul are scopul de a delimita competențele SIS și de a le ajusta la standardele serviciilor speciale din țările cu democrație consolidată. De asemenea, prin aceste modificări legislative se propune ajustarea procesului informativ și contrainformativ la dinamica riscurilor și amenințărilor cu impact asupra securității naționale.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...