Vlad Batrîncea: Moldova și Consiliul Europei au un parteneriat constant și durabil care va avea continuitate și noi realizări incontestabile

Chișinău, 8 decembrie 2020 – ”Rezultatele cooperării dintre Republica Moldova și Consiliul Europei, inclusiv modificările legislative, au drept scop consolidarea instituțiilor democratice și statului de drept, asigurarea respectării drepturilor fiecărui cetățean. Aceste rezultate reconfirmă parteneriatul durabil și constant al Republicii Moldova cu Consiliul Europei, urmând să înregistrăm împreună realizări durabile și incontestabile și pe viitor”, a declarat Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, șeful Delegației Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Declarația a fost făcută la deschiderea Conferinței internaționale „70 de ani ai CEDO, 25 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei – implementarea standardelor CoE la nivel național”, care se desfășoară, astăzi, în regim online. Evenimentul este organizat de Avocatul Poporului și Consiliul Europei. La conferință participă, de asemenea, Doina Gherman, președinta Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice.

Potrivit Vicespeakerului, din 1995, în tot parcursul fundamentării Republicii Moldova în calitate de stat, țara noastră a fost susținută și orientată prin recomandările și mecanismele Consiliului Europei.

”Aderarea la Consiliul Europei și aplicarea Convențiilor la care suntem parte, precum și recomandările pe țară au produs un impact major la nivel legislativ, instituțional prin crearea noilor instituții democratice. Sunt deja generații educate în spiritul valorilor organizației privind drepturile omului, democrația și statul de drept”, a declarat Vlad Batrîncea.

De asemenea, deputatul a menționat că, în relațiile cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului, toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, beneficiază de sistemul european de protecție.

În același timp, șeful Delegației naționale la APCE a menționat existența unor angajamente asumate, inclusiv în domeniul sporirii independenței și eficienței sistemului judiciar, combaterii corupției și spălării banilor, luptei împotriva relelor tratamente și a impunității, etc. În acest sens, a fost exprimată recunoștința pentru suportul oferit în cadrul Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pe anii 2017-2020 și apreciate eforturile de elaborare a noului Plan de acțiuni pentru 2021-2024.

În încheiere, Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, și-a exprimat convingerea că tot Legislativul Republicii Moldova, toți deputații sunt deschiși pentru modificarea legislației și ajustarea acesteia la normele Consiliului Europei, încât țara noastră să fie stat de drept cu o justiție funcțională și cu respectarea plenară a drepturilor cetățenilor.    

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...