Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea a vorbit despre politica socială a actualului Guvern
Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea a declarat jurnaliștilor în cadrul conferinței de presă, de astăzi, despre politica socială a actualului Guvern.
Vlad Batrîncea a remarcat faptul că Guvernul condus de Ion Chicu a obținut cele mai multe realizări în domeniul pensiilor, creșterilor salariale și prestațiilor în anul 2020, perioada când Republica Moldova a fost lovită de o criză fără de precedent și pandemie, în anul când a avut loc secetă, când avem parte de pierderi economice.
Socialistul a prezentat inițiativele Guvernului anterior condus de Maia Sandu în 2019, printre care practic nu au existat propuneri cu privire la susținerea pensionarilor, persoanelor cu dizabilități, familiilor numeroase și altor grupuri vulnerabile ale populației.
„Fiind în coaliție cu colegii din blocul ACUM, solicitam avizul Guvernului cu privire la inițiativele noastre privind pensii, indemnizații etc., dar de fiecare dată primeam un răspuns foarte laconic: Bani nu sunt!”, a remarcat deputatul.
După desemnarea noului Guvern în frunte cu Ion Chicu, s-au luat decizii și au fost identificate fonduri pentru proiecte sociale chiar și în timpul crizei, când economia a fost puternic lovită de pandemie.
„Veniturile bugetului public național din acest an sunt mai mari decît în anii precedenți, ceea ce se datorează disciplinei financiare, gestionării mai eficiente a banilor publici și eliminării schemelor financiare”, a spus Vlad Batrîncea.
Bugetul public național până la urmă a asigurat venituri la nivel mai mare decât în anii precedenți.
Anul acesta, autoritățile au găsit fonduri pentru susținerea agricultorilor – aproape un miliard de lei. Salariile medicilor au fost majorate de la 1 septembrie cu 30%, iar de la 1 ianuarie se preconizează o majorare de 30%.
Mai mult de atât, școlilor și grădinițelor au fost alocate suplimentar 140 de milioane de lei pentru a asigura standardele sanitare în condiții de pandemie.
Indexarea pensiilor a fost efectuată anul acesta de două ori, pe 1 aprilie – cu 4,8% și pe 1 septembrie – cu 1,07%. În plus, pentru a susține pensionarii, la începutul anului a fost alocat un ajutor unic în valoare de 700 lei pentru pensionarii cu venituri de pînă la 2 mii lei. De la 1 octombrie va fi acordat un suport financiar unic în valoare de 900 lei pentru pensionarii cu venituri de până la 3 mii lei.
Vlad Batrîncea a subliniat că plata unui ajutor unic pentru pensionari a fost efectuată ca o formulă diferențiată pentru beneficiarii de pensii, pentru a-i sprijini pe cei mai nevoiași. „Acesta nu este un cadou, acesta este un adaos pentru cei care au o pensie mai mică de 3000 de lei”, a subliniat socialistul.
Vicepreședintele Parlamentului a menționat că 2020 este un an foarte dificil pentru Republica Moldova, dar în pofida acestui fapt, a fost posibilă identificarea fondurilor pentru proiecte sociale datorită disciplinei și bunei organizări. Vlad Batrîncea a cerut opoziției să nu facă haos, dar să vină cu propuneri concrete privind sfera socială.
„Oamenii s-au săturat de această situație, atunci când dreapta amenință, când fac tot posibilul pentru a destabiliza situația. De ce cei de dreapta nu pot elabora un proiect, oricât de dificil ar fi. De ce, în timp ce făceau parte din guvern, au închis școlile, au lichidat laboratoare medicale și astăzi cetățenii din mai multe raioane pentru a face un test sunt nevoiți să vină în capitală cu transportul public pentru a fi testați, adesea în laboratoare private? Când criticați pe cineva, spuneți-ne ce ați realizat voi”, a subliniat Vlad Batrîncea.
Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova