Un pachet de legi elaborat de Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, privind ocrotirea monumentelor și protejarea patrimoniului arheologic, a fost discutat la Parlament

Chișinău, 17 februarie 2021 – În cadrul ședinței de astăzi, Comisia juridică, numiri și imunități a avizat pozitiv două proiecte de lege elaborate de membrii Adunării Populare a UTA Găgăuzia.

PROIECTUL de modificare a legii privind protejarea patrimoniului arheologic are drept scop includerea autorităților UTA Găgăuzia în sistemul autorităților responsabile de întocmire a programelor privind protejarea, conservarea și restaurarea patrimoniului arheologic în contextul respectării principiului autonomiei și descentralizării administrative.

Totodată, documentul va contribui la plasarea Adunării Populare din UTA Găgăuzia printre autoritățile care exercită dreptul de a dispune de terenurile cu patrimoniu arheologic aflate în proprietatea acesteia.

Un alt PROIECT vizează obținerea dreptului de către autoritățile din UTA Găgăuzia în vederea planificării și asigurării lucrărilor de evidență, studiere, punere în valoare, salvare, ocrotire, conservare și restaurare a monumentelor cu valoare istorică, artistică sau științifică.

Totodată,  din acestea fac parte și acele obiecte care sunt înscrise în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat și se află pe teritoriul administrat de autoritățile UTA Găgăuzia. Monumentele care reprezintă mărturii ale evoluției civilizațiilor de pe teritoriul țării, precum și ale dezvoltării spirituale, politice, economice și sociale.  

În final, autorii susțin că proiectele în cauză, vor contribui la aprofundarea relațiilor dintre autoritățile UTA Găgăuzia și autoritățile Administrației Publice Centrale, asigurând un nivel înalt de încredere.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...