Un grup de experți va fi implicat în elaborarea Programului național de irigare

Chișinău, 9 septembrie 2020 – Republica Moldova are nevoie de o nouă strategie de dezvoltare a sectorului de irigare, care va întruni cele mai moderne metode în domeniu.

În scopul atingerii acestor obiective, Comisia specială pentru elaborarea Programului național de irigare a terenurilor agricole a decis crearea unui grup de experți, selectați în bază de concurs, care vor fi implicați în elaborarea documentului.

În cadrul ședinței Comisiei cu participarea conducerii ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediu, reprezentanților Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova), Proiectului “Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) și a Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) au fost stabiliți termenii de referință, direcțiile prioritare de activitate a experților etc. 

În opinia președintelui Comisiei, deputatul independent Alexandr Oleinic, calamitățile naturale cu care se confruntă sectorul agrar, inclusiv seceta devastatoare din anul curent, indică asupra elaborării și implementării unui Program Național real în sistemul de irigare a țării pe toate dimensiunile. 

Prezent la ședință, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și mediu, Ion Perju, a salutat inițiativa Parlamentului de a crea o Comisie specială în problema irigării, exprimându-și speranța și convingerea că grație acestui fapt va fi elaborat și aprobat un document aprofundat, care va viza nu doar sistemul de irigare, dar și a infrastructurii – reabilitarea lacurilor de acumulare, problema râurilor interne și bazinelor acvatice etc.

În context, deputatul Iurie Reniță a accentuat că pentru atingerea obiectivelor scontate este nevoie de pragmatism și abordare concretă a fiecărei etape de implementare a proiectului, deoarece doar grație unei asemenea abordări se vor putea atrage investiții străine, bugeta surse financiare pe intern etc. 

Vicepreședintele Comisiei, deputatul Nicolae Ciubuc, consideră că toate aceste criterii trebuie să stea la baza selectării experților, deoarece ”doar grație unei expertize profesioniste și obiective pe toate segmentele putem crea un Program cu un impact practic asupra întregului sistem de irigare, în parte, și agriculturii, în ansamblu”. 

Și deputatul Vladimir Bolea a menționat că ”problema secetei poate fi combătută în exclusivitate numai cu un sistem modern de irigare, bazat pe știință și interesul agricultorilor”.

Comisia specială pentru elaborarea Programului național de irigare a terenurilor agricole a fost creată prin hotărârea Parlamentului din 9 iulie curent, la inițiativa deputatului Alexandr Oleinic. Potrivit documentului, Comisia, formată din 7 membri, urmează să elaboreze timp de 5 luni și să prezinte Parlamentului spre aprobarea proiectul Programului național de irigare a terenurilor agricole.

Comisia specială pentru elaborarea Programului național de irigare a terenurilor agricole

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...