Parlamentul va înăspri sancțiunile pentru infracțiuni de corupție

Chișinău, 9 septembrie 2020 – Parlamentul va înăspri sancțiunile pentru infracțiuni de corupție. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a Codului penal.

Potrivit proiectului, unele infracțiuni de corupție vor fi transferate de la categoria de infracțiuni mai puțin grave la categoria infracțiunilor grave. Noua încadrare juridică va oferi organelor de urmărire penală instrumente suplimentare de ordin procedural, care vor îmbunătăți activitatea în faza de urmărire penală pentru a contracara fenomenul de corupție. Codul penal prevede că persoana se eliberează de răspundere penală dacă au expirat 15 ani de la săvârșirea unei infracțiuni grave, comparativ cu termenul de 5 ani prevăzut pentru infracțiunile mai puțin grave.

De asemenea, va fi majorat până la 8 ani termenul de închisoare pentru acte de corupție.

O altă pârghie de eficientizare a activității organelor de urmărire penală reprezintă posibilitatea efectuării activității speciale de investigații pentru infracțiunile de corupție, în cazul existenței unei bănuieli rezonabile cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni grave, deosebit de grave sau excepțional de grave.

Noile modificări vor crea premise pentru practici unitare a instanțelor judecătorești în soluționarea cauzelor de corupție, deoarece nu va fi posibilă aplicarea normelor privind liberarea de răspundere penală cu tragerea la răspundere contravențională, condamnarea cu suspendarea condiționată a executării pedepsei și liberarea de pedeapsă datorită schimbării situației.

Proiectul a fost elaborat de Guvern, în baza acordului la nivel de experți dintre misiunea FMI și autoritățile Republicii Moldova privind programul de reforme economice. Noul program prevede avansarea în implementarea unor reforme instituționale pentru a elimina vulnerabilitățile din domeniile guvernanței fiscale, supravegherii sectorului financiar nebancar, reglementării pieței, prevenirii și combaterii corupției.

Proiectul urmează a fi dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...