Un grup de deputați participă la Reuniunea Consiliului Director al Uniunii Interparlamentare

Chișinău, 1 noiembrie 2020 – Reuniunea Consiliului Director al Uniunii Interparlamentare (UIP) se desfășoară, în perioada 1-4 noiembrie curent, în format online. Parlamentul Republicii Moldova este reprezentat la acest forum de deputații Victor Bologan, șef al delegației, Alla Pilipețcaia și Dan Perciun, membri ai delegației la UIP.

Agenda evenimentului include alegerea noului președinte al UIP, adoptarea bugetului și a programului de activitate al organizației pentru 2021.

De asemenea, vor fi evaluate rezultatele celei de-a cincea Conferințe mondiale a Președinților de Parlament și celui de-al 13-lea Summit al femeilor Președinți de Parlament din țările membre ale UIP, evenimente care au avut loc în luna august a acestui an și la care a participat Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

În cadrul reuniunii, Consiliul va audia și raportul de activitate al Comisiei pentru drepturile omului pentru perioada octombrie 2019 – octombrie 2020 și va adopta decizii pe acest domeniu.

Consiliul Director este organul administrativ care decide asupra admiterii și suspendării membrilor UIP, alege președintele, secretarul general și aprobă mandatul și componența comisiilor și a grupurilor de lucru. Consiliul este format din trei deputați din fiecare parlament membru, condiția obligatorie fiind ca delegația să includă atât bărbați, cât și femei.

Reprezentanții organizațiilor internaționale pot fi invitați să urmărească activitatea Consiliului Director în calitate de observatori.

UIP, cu sediul la Geneva, este cel mai mare for interparlamentar din lume, care promovează obiectivele Organizației Națiunilor Unite. În prezent, UIP întrunește 179 de parlamente și 13 membri asociați. Țara noastră a devenit membru al organizației în 1992.

De notat că, în toamna curentă, pentru prima dată, Republica Moldova a fost vizitată, la invitația Speakerului Zinaida Greceanîi, de Gabriela Cuevas Barron, Președintele UIP în perioada 2017-2020.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More