Un grup de copii a vizitat Parlamentul la invitația Președintelui Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac
Chișinău, 8 decembrie 2021 – În contextul consemnării de întreaga comunitate mondială a Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, marcată anual la data de 10 decembrie, Grigore Novac, președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, și Ivanna Koksal, membru al Comisiei administrație publică, reprezentant al comunității găgăuze în Parlamentul Republicii Moldova, au găzduit un grup de copii din UTA Găgăuzia.
Copiii au vizitat pentru prima dată Parlamentul, fiind curioși să afle răspunsuri la mai multe întrebări legate de munca deputaților în Parlament, istoricul instituției legislative și procesul legislativ. Au vizitat muzeul Parlamentului și Sala Europei, iar în sala de ședințe plenare au discutat cu Grigore Novac, președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, și cu deputatul Ivanna Koksal. Au întrebat cum arată o zi de muncă a deputaților, ce acte legislative importante pentru protecția copiilor se adoptă, cum deputații își petrec timpul liber, ce activități aveau în copilărie, dar și ce vor face după ce le va expira mandatul de deputat.
Totodată, Grigore Novac le-a vorbit copiilor despre celebrarea pe 10 decembrie a Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, instituită odată cu adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în anul 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului. În acest context, le-a comunicat despre respectarea și promovarea drepturilor copiilor; despre rolul Parlamentului în asigurarea protecției drepturilor copiilor; despre contribuția Comisiei drepturile omului și relații interetnice în acest proces; despre mecanismele parlamentare de protecție a copiilor, precum și despre cele mai importante instrumente juridice internaționale, regionale și naționale în materie de protecție a drepturilor copilului.
Scopul vizitei a fost implicarea tinerei generații în activități civice, motivarea lor de ași cunoaște drepturile fundamentale și de a cere protejarea acestora, recunoașterea aportului incontestabil al copiilor la dezvoltarea societății și necesitatea de a le cultiva spiritul civic pentru buna funcționare a comunităților care alcătuiesc societatea.
Comisia drepturile omului și relații interetnice