„Sustenabilitatea răspunsului național HIV prin prisma actelor normative și drepturile omului” – tema mesei rotunde la Parlament

Chișinău, 30 noiembrie 2020 – În ajunul Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA care este marcată pe 1 decembrie, Parlamentul Republicii Moldova găzduiește masa rotundă „Sustenabilitatea răspunsului național HIV prin prisma actelor normative și drepturile omului”.

Evenimentul, desfășurat în format mixt, a reunit specialiști din diferite domenii, inclusiv controlul HIV, dependența de droguri, sănătatea în instituții penitenciare, finanțarea sănătății, precum și reprezentanți ai serviciului de probațiune, organelor de drept, societății civile, comunități de persoane afectate de HIV.

Parlamentul este reprezentat de deputații Vladimir Odnostalco, vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, și Alla Darovannaia, membru al Comisiei.

Masa rotundă a fost precedată de o conferință de presă, în cadrul căreia Vladimir Odnostalco a menționat: ”Anul ”COVID-19” a acutizat mai multe probleme interne, inclusiv problema HIV/SIDA. Deși numărul acestora este în descreștere, totuși de la începutul anului curent, s-au înregistrat peste 900 de cazuri  noi de infectare, fapt care demonstrează necesitatea acordării unei atenții mai mari și depunerii în continuare a eforturilor conjugate pentru prevenirea și controlul epidemiei, pentru tratamentul adecvat al persoanelor infectate cu HIV/SIDA”.

Deputatul a mulțumit partenerilor naționali și internaționali, coorganizatorilor evenimentului de astăzi, apreciind faptul că ideea desfășurării mesei rotunde a venit din partea societății civile.

Constantin Rîmiș, Secretarul de stat al Ministerului sănătății, muncii și protecției sociale, a subliniat că eforturile de conștientizare a problemei HIV/SIDA, la nivel global, cazurile de infectare fiind în descreștere semnificativă. Potrivit oficialului, și în Moldova se atestă o minimizare a consecințelor epidemiei. Scopul noului Program național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2021-2025 este asigurarea accesului universal la prevenire, tratament si îngrijire de durată și fără discriminare.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a anunțat că, în scopul prevenirii si controlului infecției HIV/SIDA municipiul Chisinău a aderat la Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020. Pentru prima dată, în anul curent, a fost elaborat și un plan la nivel de municipiu, de asemenea în premieră au fost alocate resurse bugetare pentru implementarea acestuia, cu acțiuni specifice municipiului Chișinău.

Ruslan Poverga, directorul general al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, a salutat faptul că masa rotundă are loc în incinta Parlamentului. ”Acest lucru vorbește despre multe, or nu am putea rezolva probleme serioase fără participarea factorilor decizionali cărora le mulțumesc pentru deschidere”, a accentuat Ruslan Poverga.

În opinia sa, în Moldova se atestă îmbunătățirea situației prin eficientizarea cadrului legislativ, sensibilizarea opiniei publice, dezvoltarea serviciilor de calitate și disponibilitatea resurselor de finanțare. Totodată, Ruslan Poverga a specificat că eforturile trebuie continuate.

”Mă bucur că trăiesc în țara care se mișcă dinamic înainte pentru a schimba situația în bine și nutresc o mare speranță că lucrurile vor avansa în continuare”, a  concluzionat directorul general al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”.

Agenda mesei rotunde „Sustenabilitatea răspunsului național HIV prin prisma actelor normative și drepturile omului” include o prezentare generală a progreselor realizate de Republica Moldova în asigurarea continuității programelor de tratament și prevenire, a dinamicii programelor de finanțare, precum și a identificării provocărilor și a următoarelor etape pentru consolidarea sustenabilității Programului național HIV.

Masa rotundă are loc în cadrul campaniei naționale ”E în puterea ta să oprești epidemia HIV”, prilejuite de Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. Scopul principal al campaniei din acest an este mobilizarea eforturilor tuturor părților responsabile și interesate la nivel național și local în vederea implementării măsurilor de răspuns în combaterea epidemiei HIV în Republica Moldova în contextul crizei pandemice COVID-19.

Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este marcată anual pe 1 decembrie, având ca obiectiv consolidarea eforturilor pentru combaterea epidemiei prin informarea cu privire la căile de transmitere a infecției – în acest mod oamenii sunt îndemnați și încurajați să-și cunoască statutul HIV și să fie solidari cu cei care sunt afectați de această epidemie. Ziua Mondială este, de asemenea, o oportunitate de a stimula eforturile tuturor părților interesate pentru a consolida un răspuns eficient la HIV, bazat pe drepturile omului.

Estimativ, 14 589 de persoane trăiesc cu HIV în Republica Moldova, iar numărul oficial constituie 9 386 de persoane, conform situației la 1 ianuarie 2020. Circa 6 690 de persoane se află în terapie antiretrovirală.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More