Impactul generat de criza COVID-19 asupra persoanelor vulnerabile, discutat la o masă rotundă cu participarea doamnelor deputate

Chișinău, 30 noiembrie 2020 Doamnele deputate au discutat situația generată de criza COVID-19 și măsurile care ar trebui să fie întreprinse în special pentru susținerea persoanelor din grupurile vulnerabile.

În premieră, pentru deputate, a fost prezentat studiul realizat de UNFPA și UNDP ”Evaluarea impactului socio-economic al COVID-19 asupra celor mai vulnerabile persoane”. Studiul vizează grupurile vulnerabile și conține principalele probleme cu care se confruntă tinerii, copiii, femeile, migranții, vârstnicii, liber profesioniștii și persoanele cu venituri reduse. Analiza prezentată de UNDP și UNFPA, precum și analizele prezentate de societatea civilă arată că din cauza pandemiei crește inegalitate în societate, iar grupurile vulnerabile sunt afectate cel mai mult.

Dr. Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA, a menționat, la deschiderea evenimentului, că pandemia a accentuat inegalitatea și discriminarea în societate, din acest considerent este foarte importantă solidaritatea. În context, ea a reiterat suportul plenar pentru femeile deputate și a exprimat speranța că recomandările și analiza prezentate în cadrul ședinței vor ajuta deputatele să contribuie la reducerea efectelor pandemiei.

Xavier R. Sire, Reprezentant adjunct UNICEF, a menționat cât de importantă poate fi contribuția femeilor deputate pentru apărarea drepturilor femeilor, fetelor și copiilor din Moldova. El a reiterat susținerea UNICEF pentru Platforma comună de dialog a doamnelor deputate din Parlamentul Republicii Moldova.

La discuții au participat reprezentanți ai societății civile, ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Administrației Naționale a Penitenciarelor. Oficialii au punctat măsurile întreprinse pentru minimizarea efectelor crize și au menționat domeniile unde este nevoie de suportul Parlamentului.

Aceasta este a doua rundă de consultări într-un asemenea format a doamnelor deputate din Parlament, dintr-un șir de acțiuni programate pentru relansarea Platformei comune de dialog a doamnelor deputate din Parlamentul Republicii Moldova. Evenimentul a fost organizat cu suportul Programului pentru Consolidarea rolului Parlamentului în îmbunătățirea egalității de gen în Republica Moldova, implementat de PNUD Moldova, UNICEF, UNFPA și UN Women.

Platforma comună de dialog a doamnelor deputate din Parlamentul Republicii Moldova a fost lansată la finele anului 2015 și a înregistrat rezultate notabile, reușind să promoveze cota  de gen de reprezentare minimă obligatorie a ambelor sexe de 40% pe listele de candidați ale partidelor politice, precum și un pachet important de modificări legislative împotriva violenței domestice.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More