Republica Moldova ar urma să se alinieze unor noi standarde UE în domeniul aeronautic

Chișinău, 2 februarie 2022 – Noi standarde UE în domeniul aeronautic ar urma să fie aprobate în Republica Moldova. Este vorba despre siguranța aviației, securitate, drepturile pasagerilor, gestionarea traficului aerian, reglementarea economică, dar și problemele concurenței, alte aspecte sociale.

Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat raportul la proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei nr. 2/2021 a Comitetului Mixt instituit prin Acordul privind spațiul aerian comun dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și statele sale membre, semnat la 26 iunie 2012.

Conform documentului, implementarea noilor prevederi reprezintă continuarea realizării pașilor pe care Republica Moldova urmează să-i întreprindă pentru deschiderea pieței zborurilor directe pentru toate companiile aeriene între UE și Moldova. Totodată, se propune facilitarea schimbului comercial între părți, dar și o mai bună mobilitate pentru cetățeni, inclusiv a sectorului turistic.

Implementarea prevederilor va fi realizată de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Autoritatea aeronautică civilă a Republicii Moldova.

De menționat că, tratatul are drept scop crearea unui spațiu aerian comun pe baza obiectivului de a deschide accesul la piețele părților, in condiții egale de concurență și respectând aceleași norme, inclusiv în materie de siguranță, securitate, de management al traficului aerian, de aspecte sociale și de mediu. Acordul privind spațiul aerian comun dintre Republica Moldova și UE și statele sale membre a fost semnat la 26 iunie 2012, la Bruxelles.

Proiectul urmează a fi transmis spre aprobare plenului Parlamentului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...