Inițiativă legislativă: avertizare în loc de sancționare pentru încălcări fiscale nesemnificative

Chișinău, 2 februarie 2022 – Deputații examinează o nouă posibilitate de a diminua povara administrativă asupra agenților economici și populației.

Un proiect de lege în acest scop a fost înaintat, cu titlu de inițiativă legislativă, de către un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Întrunită, astăzi, în ședință online, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la PROIECTUL respectiv pentru prima lectură.

Acesta prevede modificarea articolului 231 din Codul fiscal. Astfel, se va considera nesemnificativă încălcarea fiscală dacă suma, în cazul nerespectării modului de declarare sau în cazul diminuării impozitelor sau taxelor de către persoanele juridice sau persoanele fizice care practică anumite activități, va constitui până la 5000 de lei. În prezent, această sumă constituie până la 1000  de lei. Pentru persoanele fizice, aceleași încălcări vor fi considerate nesemnificative dacă pragul respectiv va fi de până la 500 de lei și nu până la 100 de lei cum este în prezent. 

Astfel, antreprenorii care au comis încălcări fiscale în sumă de până la 5000 lei și cetățenii a căror încălcări constatate nu depășesc 500 lei nu vor fi sancționați, ci le vor fi aplicate avertizări.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, modificările propuse  vor micșora povara administrativă asupra agenților economici, în special, micilor antreprenori, și, totodată, vor permite autorităților de resort să se concentreze asupra unor evaziuni fiscale mari, săvârșite cu rea intenție.

Membrii Comisiei admit că, în cadrul discuțiilor ulterioare asupra proiectului, pragul propus al încălcărilor fiscale care se consideră nesemnificative ar putea fi majorat.  

De menționat că pragul actual a fost stabilit în Codul fiscal în anul 2015.

Direcţia generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...