Va fi creat Registrul de stat al lucrărilor topogeodezice

Chișinău, 2 februarie 2022 – Va fi creat Registrul de stat al lucrărilor topogeodezice. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, astăzi, raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la infrastructura națională de date spațiale și Legii cu privire la geodezie, cartografie și geoinformatică.

Modificările prevăd că lucrările topogeodezice executate de persoanele fizice și juridice se vor înregistra în Registrul de stat al lucrărilor topogeodezice. Înregistrarea se va efectua prin sistemul informațional de  către autoritățile publice locale. În caz de imposibilitate, acest drept se va transmite autorității administrative responsabile de implementarea politicilor în domeniul geodeziei, cartografiei și geoinformaticii. Aceeași autoritate va fi responsabilă de menținerea Registrului de stat al lucrărilor topogeodezice.

Persoanele fizice și juridice vor avea acces la datele spațiale din Registrul de stat al lucrărilor topogeodezice prin servicii de rețea, în conformitate cu Legea cu privire la infrastructura națională de date spațiale. Serviciul de rețea reprezintă serviciul destinat asigurării interacțiunii computerelor (aplicațiilor) între ele, bazat pe un set de protocoale standard pentru fiecare tip de serviciu de rețea în parte.

Regulamentul cu privire la modalitatea de ținere a Registrului de stat al lucrărilor topogeodezice, inclusiv mecanismul de înregistrare și eliberare a informației din registru, va fi aprobat de către Guvern.

PROIECTUL de lege propus de Guvern transpune parțial Directiva Parlamentului European și a Consiliului UE privind instituirea  infrastructurii pentru informații spațiale în Comunitatea Europeană.

Documentul va fi dezbătut în plenul Legislativului. 

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...