PRO MOLDOVA a înregistrat o Declarație a Parlamentului privind împiedicarea prin presiune a exercitării mandatului de deputat

Grupul  parlamentar PRO MOLDOVA a înregistrat o Declarație a Parlamentului Republicii Moldova privind  împiedicarea prin presiune a exercitării mandatului de deputat.

„Dacă cetățenii nu se pot simți liberi și în siguranță în țara lor, atunci această putere este ilegitimă și ne confruntăm cu o tentativă de uzurpare a puterii în stat. Solicităm intervenția Consiliului Europei și cerem ca pretinsa cerere de renunțare la mandat a lui Ștefan Gațcan să nu fie examinată în lipsa acestuia”, a declarat Andrian Candu, liderul PRO MOLDOVA.

Declarația politică înregistrată de PRO MOLDOVA condamnă cu fermitate atentatele grave la exercitarea mandatului de deputat și constată o încălcare grosolană a drepturilor și libertăților cetățenești, în primul rând, precum și ale celor prevăzute de statutul deputatului, în rândul al doilea. Acceptarea sau ignorarea acestui abuz înseamnă acceptarea de a trăi cu frică în fața unei puteri ilegitime.

„Parlamentul atrage atenția că s-a trecut o linie roșie în vederea uzurpării puterii de stat și instituirii dictaturii personale, fapte ce constituie, conform Constituției, cele mai grave crime împotriva poporului”, se arată în declarație.

Declarația face apel către partenerii de dezvoltare să suspende orice dialog cu actuala putere până la  clarificarea situației deputatului Stefan Gațcan și restabilirea statului de drept în Republica Moldova.

Conform documentului, Parlamentul solicită Procuraturii Generale să investigheze de urgență sechestrarea și maltratarea deputatului Ștefan Gațcan. De asemenea, se propune crearea unei comisii de anchetă parlamentară, care să elucideze modul în care au acționat instituțiile statului în acest caz, cât și acțiunile care au condus la împiedicarea exercitării mandatului de deputat.  În același timp,  se solicită Consiliului Europei să delege o comisie reprezentativă pentru a investiga această situație fără precedent de violare gravă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în Republica Moldova.

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...