Prețuri mai mici pentru testul COVID-19 și vaccinuri. Fracțiunea PDM cere ca statul sa reglementeze preturile

În condițiile pandemiei și a stării de urgență de sănătate publică, serviciile de diagnostic de laborator al infecției cu noul coronavirus, dar și cele de imunizare devin vitale pentru supravegherea și controlul infecției COVID-19. În prezent, însă, accesul la efectuarea testului pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 este limitat, inclusiv din cauza costului înalt al acestuia, care se ridică la circa 800 de lei, a declarat președintele Comisiei sănătate, protecție socială și familie, Ghenadie Buza.

În plus, oamenii sunt nevoiți să facă testul atât în scop de diagnostic pentru tratament, cât și în cazul unor deplasări peste hotarele țării.

În condițiile de supraîncărcare a sistemului public de sănătate, crește rolul sectorului privat, activitatea căruia trebuie reglementată, ca să fie accesibilă populației.

Totodată, având vedere că imunizarea populației devine o măsură eficientă în prevenirea îmbolnăvirilor, inclusiv în condițiile în care infecția cu COVID-19 se poate suprapune cu gripa sezonieră, statul trebuie să reglementeze și formarea prețurilor la serviciile de vaccinare.

Pentru a nu admite stabilirea unor prețuri mai mari la serviciile respective, deputații Fracțiunii PDM au venit cu inițiativa legislativă de modificare a legislației. Astfel, se propune ca pe  perioada stării de urgență în sănătatea publică, Guvernul să aibă dreptul de a reglementa tarifele la serviciile de diagnostic al infecției cu SARS-CoV-2 și cele de vaccinare.

Adoptarea proiectului respectiv de lege, va spori accesul populației la efectuarea testelor de laborator privind infecția cu SARS-CoV-2 și la serviciile de vaccinare, ceea ce va influența benefic asupra sănătății populației, dar și va asigura protecția financiară a cetățenilor.

Fracțiunea parlamentară PDM

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More