Președintele Uniunii Interparlamentare și-a încheiat vizita în Moldova

Chișinău, 2 octombrie 2020 – Președinta Uniunii Interparlamentare (UIP), Gabriela Cuevas Barron, și-a încheiat vizita oficială în Republica Moldova. Este pentru prima dată când țara noastră a fost vizitată de Președintele acestui for interparlamentar global. Vizita a avut loc în perioada 26 septembrie – 2 octombrie, la invitația Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi.

Gabrieal Cuevas Barron a avut, luni, 28 septembrie, o întrevedere cu Speakerul Zinaida Greceanîi, fiind constatat  un bun progres în dialogul dintre Parlamentul Moldovei și Uniunea Interparlamentară. DETALII

În aceeași zi, cu participarea Președintei UIP și a Președintei Parlamentului Moldovei, în incinta instituției legislative a avut loc prezentarea cărții aniversare „Celebrarea a 130 de ani ai Uniunii Interparlamentare”. Publicația descrie etapele importante ale UIP în promovarea păcii, democrației, drepturilor omului, egalității de gen și diplomației parlamentare din ultimii 130 de ani. DETALII...

Marți, 29 septembrie, Gabriela Cuevas Barron s-a întâlnit cu Președintele Republicii Moldova. Șeful statului a apreciat cooperarea Uniunii  Interparlamentare cu Parlamentul și alte structuri de stat ale țării noastre, pledând  pentru intensificarea contactelor la nivel parlamentar în mai multe domenii de interes reciproc.

Programul vizitei a inclus, în ziua de miercuri, 30 septembrie, întrevederi cu președinții și membrii mai multor Comisii parlamentare, inclusiv ai Comisiei politică externă și integrare europeană, Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Comisiei juridice, numiri și imunități.  DETALII

Tot miercuri, Gabriela Cuevas Barron s-a întâlnit cu Prim-ministrul Ion Chicu. Oficialii au făcut un schimb de opinii referitor la cooperarea Republicii Moldova în cadrul Uniunii Interparlamentare și la evoluțiile în relațiile bilaterale moldo-mexicane.

Diplomația parlamentară a fost subiectul discuției Președintelui Uniunii Interparlamentare cu ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea, care, de asemenea, s-a desfășurat miercuri, 30 septembrie.

Joi, 1 octombrie, Gabrieal Cuevas Barron a vizitat orașul Comrat unde a avut o întrevedere cu Bașkanul Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, Irina Vlah. Scopul întâlnirii a fost schimbul de opinii și de experiență în domeniul funcționării autonomiilor și colaborării structurilor regionale cu autoritățile administrative centrale.

Gabriela Cuevas Barron este Președintele Uniunii Interparlamentare din 2017, fiind, de asemenea, membru al Camerei Deputaților a Congresului Uniunii al Statelor Unite Mexicane.

UIP este o organizație globală a Parlamentelor naționale, care întrunește 179 de Parlamente și 13 membri asociați, fiind cel mai mare for interparlamentar din lume. Republica Moldova a devenit membru al Uniunii Interparlamentare în 1992.

G76Q1337

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More