Deputații au discutat cu președintele celui mai mare for interparlamentar din lume

Chișinău, 30 septembrie 2020 –  Președinții și deputații unor Comisii parlamentare permanente au discutat, astăzi, cu președintele Uniunii Interparlamentare (UIP), Gabriela Cuevas Barron, aflată în vizită în Republica Moldova.

Subiectele principale ale întrevederilor au vizat stadiul actual al cooperării Parlamentului cu UIP, precum și modalitățile de impulsionare a acesteia, prin identificarea unor noi proiecte și programe, benefice pentru ambele părți.

Igor Vremea, președintele Comisiei politică externă și integrare europeană a apreciat, în cadrul dialogului, sprijinul UIP privind punerea în aplicare a instrumentelor și standardelor organizației, specificând că, pe perioada mandatului Gabrielei Cuevas Barron, cooperarea dintre țara noastră și UIP, pe dimensiunea parlamentară, a avansat.

Președintele Comisiei politică externă și integrare europeană și-a exprimat încrederea că UIP va contribui, în continuare, la elaborarea și desfășurarea unor proiecte de asistență tehnică și expertiză pentru Parlamentul Republicii Moldova și alte instituții ale statului.

Cu președinta și membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Gabriela Cuevas Barron a vorbit despre promovarea drepturilor omului, egalității de gen, rolul și participarea femeilor în politică și alte domenii de pe agenda comisiei parlamentare.

„Democratia este despre egalitate, libertate, toleranță și nu în ultimul rând despre alegeri libere și corecte. O societate prosperă poate fi construită doar într-un stat de drept cu democrație funcțională”, a menționat Doina Gherman, președinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea a informat oficialul despre  principalele activități ale comisiei pe care o conduce, cele mai recente proiecte de legi ce vizează sistemul electoral, reforma justiției și lupta cu corupția.

Vasile Bolea a menționat interesul instituției parlamentare pentru expertiza și experiența UIP, dar și pentru extinderea ariilor de cooperare dintre cele două părți.

La rândul său, președintele UIP a  declarat că organizația pe care o reprezintă este dispusă să acorde și mai departe sprijinul necesar țării noastre pe dimensiunea legislativă, dar și în alte domenii.

În cadrul întrevederilor de astăzi ale deputaților cu Gabriela Cuevas Barron, care este și membră a Legislativului Statelor Unite Mexicane, s-a discutat și despre perspectiva  de aprofundare a dialogului dintre cele două țări la nivel parlamentar.

Președintele Uniunii Interparlamentare se află, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie curent, într-o vizită oficială în țara noastră, la invitația Președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...