Cartea aniversară „Celebrarea a 130 de ani ai Uniunii Interparlamentare” a fost prezentată astăzi în Parlament

Chișinău, 28 septembrie 2020 – Cartea aniversară „Celebrarea a 130 de ani ai Uniunii Interparlamentare” a fost prezentată astăzi la Parlament, în prezența speakerului Zinaida Greceanîi, președintelui Uniunii Interparlamentare (UIP), Gabriela Cuevas Barron, și a angajaților Secretariatului Legislativului.

Zinaida Greceanîi a menționat, în cadrul evenimentului, că publicația, care include istoria organizației de la  întemeiere și până în zilele, este o oportunitate și un prilej de a informa societatea despre activitățile Uniunii Interparlamentare.

 „În cei 130 de ani statele membre au trecut prin războaie și diverse cataclisme de alt gen. Și cu fiecare nouă încercare, tot mai necesară devenea mobilizarea parlamentelor. În acest an avem o altă provocare uriașă, comună pentru toți – pandemia de COVID-19, care confirmă necesitatea unității noastre”, a spus Președintele Legislativului.

Zinaida Greceanîi a adăugat că obiectivele Parlamentului Republicii Moldova, ca și pentru cele peste 190 de țări membre ale UIP, sunt pacea, securitatea, drepturile omului, democrația, mediul sănătos și dezvoltarea durabilă. „Mă bucur să constat dinamizarea colaborării pe aceste domenii în cadrul Uniuni și suntem disponibili de a contribui în continuare la dialogul constant și eficient”, a adăugat speakerul.

La rândul ei, Gabriela Cuevas Barron a mulțumit Zinaidei Greaceanîi pentru  prezentarea cărții în Parlamentul Republicii Moldova, menționând că astfel, cetățenii Republicii Moldova vor afla despre cele mai importante momente din activitatea organizației, dar și a provocărilor care astăzi stau în fața democrației.

„Acum este momentul potrivit când trebuie să înțelegem că parlamentarii trebuie să apere libertatea, drepturile omului, democrația. Democrația se bazează pe pluralism, toleranță, dialog și în aceste vremuri, când comunitatea globală este afectată de criza pandemică, economică, schimbările climatice, consolidarea democrației și a multilateralismului este poate mai necesară, decât acum 130 de ani, când a fost fondată UIP”, a specificat Gabriela Cuevas Barron.

Cartea „Celebrarea a 130 de ani ai Uniunii Interparlamentare” descrie etapele importante ale UIP în promovarea păcii, democrației, drepturilor omului, egalității de gen și diplomației parlamentare din ultimii 130 de ani. De asemenea, include obiective mai recente ale UIP, cum ar fi împuternicirea parlamentarilor tineri și mobilizarea parlamentelor în jurul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.   Publicația conține articole scrise de autori din mai multe parlamente membre ale UIP  despre contribuția acestora la dezvoltarea UIP și a parlamentarismului, precum și viziunea lor privind  rolul organizației la nivel mondial.

În prima parte a zilei de astăzi, președintele UIP a avut o întrevedere bilaterală cu Zinaida Greceanîi și s-a familiarizat cu istoria clădirii Parlamentului și procesul legislativ în cadrul unei vizite de informate ghidată.

În perioada 26 septembrie – 2  octombrie, președintele UIP, Gabriela Cuevas Barron, se află într-o vizită oficială în țara noastră, la invitația speakerului Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

G76Q1261

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Cartea poate accesată AICI

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...