Fracțiunea PAS, Blocul ACUM denunță neprofesionalismul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și va sesiza Procuratura Generală cu privire la sabotarea reorganizării și implementării activității Laboratorului central fitosanitar

Fracțiunea PAS, Blocul ACUM denunță neprofesionalismul și inacțiunile Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în vederea asigurării cerințelor impuse de UE în materie de trasabilitate și inofensivitate a produselor de uz fitosanitar și va sesiza Procuratura Generală cu privire la acțiunile de sabotaj privind reorganizarea și implementarea activității Laboratorului fitosanitar. Despre aceasta a anunțat azi, 4 august, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul PAS, Blocul ACUM Vladimir Bolea.

Potrivit lui Vladimir Bolea, vicepreședinte al Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, instituțiile statului care au menirea de a crea oportunități pentru dezvoltarea businessului, agriculturii, să creeze politici în susținerea agricultorilor, activează în detrimentul interesului societății.

În urma analizei cadrului normativ existent și a multiplelor discuții și consultări cu micii și marii producători din Republica Moldova, deputatul Vladimir Bolea a sintetizat un șir de impedimente cu care se confruntă agenții economici în procesul de import/ comercializare a fertilizanților și a produselor de uz fitosanitar, drept urmare a nerespectării de către instituțiile responsabile a Hotărârii de Guvern nr. nr.600/2018 cu privire la organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Printre acestea sunt:

  1. Neimplementarea cadrului normativ de reglementare a activității Instituției Publice „Laboratorul central fitosanitar”. În opinia deputatului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului tergiversează intenționat termenii de modificare a cadrului normativ conex activității persoanei juridice reorganizate, care urma să fie elaborat până la 29.07.2018.
  1. Tarifele la serviciile prestate de Instituția Publică „Laboratorul central fitosanitar”. Deși ANSA a elaborat mai multe metodologii cu privire la reglementarea tarifelor, prevăzute de Nomenclatorul serviciilor prestate, acestea nu au fost aprobate nici până azi de către Guvern.
  1. Inaplicabilitatea mecanismului simplificat de înregistrare a fertilizanților, produselor de uz fitosanitar și a semințelor în registrele naționale. Aceasta împiedică accesul producătorilor autohtoni la produse moderne deja testate și înregistrate în UE și evitarea procedurilor costisitoare de testare multianuală în Republica Moldova.

În opinia deputatului, absența principiilor și a modalității de stabilire a tarifelor la serviciile publice prestate contra plată duce la tendința de majorare a tarifelor, iar prețurile serviciilor sunt percepute de majoritatea cetățenilor ca fiind arbitrare sau nerezonabile.

Fracțiunea PAS, Blocul ACUM

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More