PAS a înregistrat un proiect de lege care va exclude TVA-ul pentru agricultori

PAS a înregistrat un proiect de lege care va permite agricultorilor să nu achite Taxa pe valoare adăugată (TVA) la bugetul de stat și va permite ca acești bani să fie redirecționați pentru dezvoltarea afacerilor.

Potrivit deputatului PAS, Vladimir Bolea, noua măsură are ca scop să reducă numărul intermediarilor, iar producătorii să livreze marfa direct la procesatori.

„Am înregistrat în parlament proiectul de lege nr. 277, care prevede completarea unui capitol nou în Codul fiscal nr.1163/1997 pentru reglementarea TVA-ului în agricultură. Proiectul prevede că persoanele juridice, plătitoare de TVA din Republica Moldova, care comercializează unele categorii de produse agricole, vor aplica taxarea inversă cu TVA, metoda aplicată cu succes în UE.

De la producător până la beneficiarul final, tranzacțiile vor fi scutite de TVA cu drept de deducere. Se va colecta tot TVA-ul pe ultima verigă. În plus, va contribui la combaterea evaziunii fiscale la exporturile de cereale”, a punctat deputatul.

La eveniment a fost prezentă și Diana Crudu, reprezentanta Asociației Naționale a Fermierilor: „Sunt aici din numele Asociației Naționale a Fermierilor, cea mai mare structură agricolă din RM, cu peste 4 mii de membri.  Agricultura rămâne sectorul care generează cele mai multe venituri la bugetul național și la bugetele locale. La nivel național, peste 29% din populația activă este angajată nemijlocit în sectorul agricol.

Anul 2020 este un an agricol catastrofal. Dincolo de prăbușirea exportului de vinuri, veniturile ratate depășind un miliard de lei, seceta din această primăvară a adus agricultura RM în pragul unui colaps. Venim cu solicitarea identificării unui mecanism de compensare a cheltuielilor la procurarea semințelor, cu care agricultorii își vor însămânța terenurile în toamna 2020 și primăvara 2021. Fără exagerare, vă informez că situația este una dramatică.

Analizând structura achizițiilor, am descoperit să șefii direcțiilor de învățământ preferă să procure banane cu 20,22 lei, portocale cu 0,8 lei, în detrimentul merelor autohtone cu 5- 6 lei. Venim cu solicitarea să se dea prioritate fructelor și legumelor autohtone. Este vorba de achiziții de zeci de milioane de lei”.

Fracțiunea PAS, Blocul ACUM

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...