Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind accesul la informații de interes public

Chișinău, 09 iunie 2023 – Proiectul de lege privind accesul la informații de interes public a fost adoptat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, cu votul a 53 de deputați.

Noua lege are ca scop asigurarea transparenței activităților din sectorul public. Documentul prevede că semnătura electronică sau olografă nu va mai fi obligatorie în cererile de acces la informații de interes public. De asemenea, proiectul definește termenul de informații de interes public, prevede extinderea listei furnizorilor de informații, precum și micșorarea termenului-limită pentru examinarea și soluționarea cererilor.

O altă prevedere a noii legi vizează informațiile cu accesibilitate limitată. Astfel, accesul la informații de interes public poate fi limitat dacă dezvăluirea informației va prejudicia siguranța publică, relațiile internaționale, prevenirea sau descoperirea infracțiunilor ori contravențiilor, drepturile de proprietate intelectuală, secretul comercial etc. Totodată, va fi interzisă limitarea accesului la informațiile de interes public care constituie date cu caracter personal referitoare la activitatea profesională a agenților publici, precum: numele, prenumele, funcția, studiile, experiența profesională, remunerația, conflictele de interese, sancțiunile disciplinare nestinse.

Proiectul de lege privind accesul la informațiile de interes public a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul Uniunii Europene.

09.06.2023 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...