Un proiect de lege pentru simplificarea procesului de raportare a obligaţiilor la bugetul asigurărilor sociale a fost votat în prima lectură

Chișinău, 9 iunie 2023 – Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege care urmărește simplificarea procesului de raportare a obligaţiilor faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat. În special, este prevăzută anularea dării de seamă prin care se declară contribuţiile respective de către persoanele care desfăşoară activităţi independente.

Actualmente, persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, au obligaţia de a se înregistra în calitate de plătitori de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat şi de a declara contribuţiile respective o dată pe an. Potrivit proiectului de lege se propune de simplificat procesul de luare la evidenţă a acestor persoane în calitate de plătitori de contribuţii şi de asiguraţi.

Astfel, această categorie de contribuabili  se vor lua la evidenţă de Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) în mod electronic în baza informaţiilor recepţionate de la Serviciul Fiscal de Stat prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect). Având la bază informaţia recepţionată de la Serviciul Fiscal de Stat, CNAS va calcula lunar contribuții de asigurări sociale pentru persoanele care desfășoară activități independente şi le va înregistra în sistemul de evidenţă ca obligaţie faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat.

Proiectul vizează, inclusiv, deținătorii de patente, în contextul în care  de la 1 iulie anul curent vor intra în vigoare modificările la Legea cu privire la patenta de întreprinzător.

INIȚIATIVA legislativă a fost elaborată de un grup  de deputați PAS și urmează a fi supusă votului în cea de-a doua lectură.

09.06.2023 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...