Mesajul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului

Ziua Mondială a Diabetului, marcată pe 14 noiembrie, reprezintă o acțiune de mobilizare globală în conștientizarea răspândirii tot mai mari a diabetului zaharat. Peste 425 de milioane de oameni trăiesc în prezent cu diabet. Nu există nicio țară în lume care să nu fie afectată de această problemă.

Și în Republica Moldova avem în jur de 120 de mii de persoane care suferă de diabet. Îngrijirea lor implică cunoștințe, resurse, eforturi și empatie.

Este important ca autoritățile, lucrătorii medicali, companiile private, oamenii simpli să manifeste receptivitate pentru necesitățile oamenilor care suferă de această patologie cronică. Fiind mai vulnerabili la multe riscuri, inclusiv în fața coronavirusului și altor infecții, acești oameni au mai multă nevoie de sprijin pentru a-și gestiona corect boala și a duce o viață de calitate.

Autoritățile centrale ale țării conștientizează amploarea problemei diabetului și importanța profilaxiei, diagnosticării și tratamentului adecvat.  Anual, sunt majorate cheltuielile pentru asigurarea bolnavilor de diabet zaharat cu preparate antidiabetice, inclusiv cu insulină. Volumul acestor cheltuieli a crescut cu peste 200% din 2015. Preparatele antidiabetice sunt compensate integral, inclusiv pentru persoanele neasigurate.

Investițiile în sănătatea cetățenilor vor rămâne printre cele mai mari priorități în Bugetul public national pentru anul 2021, dar și în toate politicile promovate de stat.

Țara este împlinită prin cetățeni protejați și fericiți, iar sănătatea este principalul beneficiu în viața fiecărui om.

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More