Mesajul deputaților PAS, Petru Frunze și Veronica Roșca, membri ai Comisiei administrație publică din Parlamentul Republicii Moldova, de Ziua Autonomiei Locale și a lucrătorului din Administrația Publică Locală

„Stimați Aleși Locali și reprezentanți ai Administrației Publice Locale,

E o mare provocare să fii primar sau consilier local în Republica Moldova. De profesionalismul, dedicația și responsabilitatea de care dați dovadă zi de zi depinde prosperitatea unei comunități.

Cu ocazia Zilei profesionale, Vă adresăm sincere felicitări și Vă exprimăm toată recunoștința pentru ceea ce faceți cu multă dăruire.

Autoritățile locale reprezintă puterea la nivel local și au un rol foarte important în procesul de dezvoltare a Republicii Moldova.

În pofida faptului că autoritățile locale se bucură de cea mai mare încredere a cetățenilor,  autoritățile publice centrale permanent au ignorat Autonomia Locală prin centralizarea competențelor și a finanțelor publice.

Partidul Acțiune și Solidaritate va susține în continuare descentralizarea finanțelor publice pentru a oferi autorităților locale mai multă independență și eficiență în procesul de dezvoltare a comunităților locale. Fracțiunea PAS din Parlamentul Republicii Moldova a înregistrat mai multe inițiative legislative privind descentralizarea finanțelor publice și nu a participat la repartizarea politică a mijloacelor financiare pentru investițiile capitale către primării. Considerăm că primăriile trebuie să fie independente în acumularea impozitelor și taxelor locale, iar mijloacele financiare repartizate de către autoritățile centrale trebuie să fie aprobate în baza unor criterii echitabile, având în considerație veniturile și necesitățile comunității.

Noi, deputații PAS, ne-am asumat angajamentul de a susține efortul primarilor în dezvoltarea comunităților locale, de aceea vom opta pentru depolitizarea fondurilor naționale pentru a oferi posibilitate tuturor primarilor activi să acceseze fonduri necesare dezvoltării localităților.

Totodată, Autoritățile Locale au necesitatea de a implementa proiecte cu finanțare externă, acest fapt a motivat echipa PAS să negocieze cu instituțiile Uniunii Europene și din România pentru a oferi finanțare directă către primării. Împreună vom reuși să acordăm o perspectivă de dezvoltare europeană satelor și orașelor noastre.

Vă dorim mult succes în funcția nobilă pe care o exercitați spre binele cetățenilor. Vă mulțumim pentru munca, dedicația și aportul Dumneavoastră la dezvoltarea comunităților noastre.ˮ

Fracțiunea PAS

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...