Membrii Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile, în vizită de documentare la mina de calcar din Băcioi

Chișinău, 25 ianuarie 2022 – Membrii Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului au efectuat o vizită de documentare la mina de calcar pentru tăierea blocurilor și plăcilor Brăila I și Brăila II, din comuna Băcioi.

La ședința nominalizată au fost invitate părțile interesate: reprezentanți ai primăriei din comuna Băcioi, Administratorul de insolvabilitate a Cooperativei Agroindustriale de Producere (CAP) ”Bacii”, reprezentanții cetățenilor deținători ai cotelor valorice, Inspectoratul Național de Investigație.

În cadrul vizite cetățenii au menționat despre situația la zi, inclusiv s-au referit la deposedarea de bunurile ce le aparțin, în mod ilegal de un grup de persoane, în frunte cu Administratorul de insolvabilitate.

Reprezentantul INI a relatat că la plângerea CAP ”Bacii” a fost pornită o cauză penală pe furtul bunurilor din mina de calcar, valoarea estimată a cărora califică furtul în proporții deosebit de mari. Furtul a fost posibil datorită neasigurării unei paze adecvate a bunurilor.  

Membrii Comisiei au menționat că în cazul în care cele declarate de cetățeni și APL, se dovedesc a fi fapte veridice, organele sistemului judiciar trebuie să intervină imediat.  

“Administratorul Insolvabilității nu s-a prezentat, delegând un lucrător al CAP ”Bacii” cu un mandat neclar și nedocumentat, care nu a putut răspunde la întrebări sau prezenta actele solicitate, prezența fiind una formală.  Membrii comisiei de anchetă, declară că asemenea acțiuni nu pot și nu vor fi tolerate. Comisia va examina în continuare acest caz și va veni cu concluziile și recomandările de rigoare, către autoritățile publice”.  

2

Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...