Bilanțul vizitei oficiale a Președintei Parlamentului Republicii Lituania la Chișinău

Chișinău, 25 ianuarie 2022 – În perioada 24-25 ianuarie, Președinta Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen, s-a aflat într-o vizită oficială în țara noastră, la invitația Președintelui Parlamentului Igor Grosu.

Din componența delegației lituaniene au făcut parte Vicepreședintele Paramentului Andrius Mazuronis, Președintele Grupului pentru relații interparlamentare cu Republica Moldova, Kazys Starkevičius, precum și alți oficiali.

La Parlament, Speakerul lituanian a avut o întrevedere cu Președintele Legislativului, Igor Grosu.

Întrevederea a prilejuit o trecere în revistă a agendei bilaterale dintre țările noastre și oportunitățile de intensificare a colaborării interparlamentare. Au fost punctate prioritățile de viitor și s-a convenit asupra dinamizării cooperării în sectoare de interes, precum: construcții, energie regenerabilă, infrastructură și agricultură. (DETALII)

De asemenea, oficialii au efectuat un schimb de păreri  cu privire la situația complexă regională, consolidarea sectorului energetic și colaborarea în combaterea dezinformării.

Totodată,  Președintele Legislativului lituanian, Viktorija Čmilytė-Nielsen,  s-a întâlnit cu Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman. ( DETALII)

Discuțiile s-au axat pe situația politică și socială din țara noastră, piața energetică din regiune și dezvoltarea relațiilor bilaterale.

”Reiterez că această vizită este un semn clar de prietenie. În acest an, se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre țările noastre”, a punctat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană.

Pe agenda vizitei oficiale s-a regăsit și întrevederea cu Președintele Grupului de prietenie Republica Moldova – Republica Lituania, Ion Babici. ( DETALII)

”Lituania rămâne a fi un partener fidel Republicii Moldova, astfel, mizăm pe amplificarea cooperării, inclusiv la nivelul grupurilor de prietenie și a comisiilor parlamentare. Contăm pe sprijinul dvs. în procesul de integrare în Uniunea Europeană” a menționat președintele grupului de prietenie.

Programul vizitei delegației lituaniene a inclus și întrevederi cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Prim-ministra Natalia Gavrilița.

24.01.2022 - Întrevederea Președintelui Parlamentului Igor Grosu cu Președinta Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...