Îmbunătățirea legislației privind accesul la informația publică – pe agenda comună a deputaților și experților UE

Chișinău, 25 ianuarie 2021 – Președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a participat, astăzi, la un atelier privind accesul la informații publice.

La eveniment au mai participat deputații Angela Munteanu-Pojoga, secretara Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Marcela Adam,  Larisa Novac și Maria Gonța, membri ai Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, precum și reprezentanți ai Secretariatului Parlamentului.

În cadrul atelierului, experții internaționali Primož Vehar și Dawid Sześciło au prezentat Raportul de analiză comparativă și recomandări pentru reforma cadrului legislativ și instituțional privind accesul la informațiile publice în Republica Moldova.

Prezentarea raportului a fost urmată de discuții care au avut drept scop identificarea lacunelor și deficienților legislative în domeniu în vederea formulării propunerilor pentru perfecționarea cadrului normativ. 

Președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a informat participanții despre acțiunile privind modernizarea legislației în domeniul accesului la informație, întreprinse în legislaturile anterioare.

”Acum pentru noi este foarte important să înțelegem, inclusiv în cadrul comisiei, care sunt acțiunile ulterioare pentru ca, împreună cu colegii din Guvern și societatea civilă, să putem asigura armonizarea legislației naționale cu cea europeană. Experiențele altor țări, prezentate în raport, precum și opțiunile pe care am putea să le urmăm vor servi drept suport în activitatea noastră de îmbunătățire a legislației”, a conchis Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Participanții la atelier au scos în evidență necesitatea promovării transparenței proactive și a înființării unui organism de supraveghere independent pentru monitorizarea și reglementarea adecvată în domeniu.

Atelierul de lucru privind accesul la informații publice a fost organizat cu suportul Proiectului Uniunii Europene ”Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de Asociere și îmbunătățirea procesului de aproximare”.

Atelierul a fost moderat de Primož Vehar, lider de echipă în cadrul Proiectului. 

25.01.2022 Atelierul de lucru privind accesul la informații publice

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...