Înaltul Comisar OSCE pentru minorități naționale s-a întâlnit cu membrii Grupului de lucru privind Găgăuzia din cadrul Parlamentului Moldovei

Chișinău, 30 ianuarie 2020 – Înaltul Comisar OSCE pentru minorități naționale, Lamberto Zannier, aflat în vizită în țara noastră, s-a întâlnit astăzi cu membrii Grupului de lucru pentru Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia din cadrul Parlamentului Republicii Moldova. La întrevedere au participat deputații Vasile Bolea, Grigore Novac, Elena Bacalu, Vladimir Vitiuc, Reghina Apostolova, Oazu Nantoi.

Scopul vizitei la Chișinău a Înaltului Comisar OSCE pentru minorități naționale este discutarea acțiunilor întreprinse de autoritățile moldovenești privind politicile de integrare a minorităților naționale, relațiile interetnice, precum și situația privind respectarea drepturilor omului.

Prin prisma acestui obiectiv, Lamberto Zannier a fost informat despre măsurile concrete întreprinse de autorități pentru facilitarea integrării plenare a minorităților etnice în societate, sporirea nivelului de cunoaştere a limbii de stat în mediul minorităţilor naţionale, promovarea drepturilor lor politice, etc.

Vasile Bolea a remarcat interesul crescând al minorităților etnice, în special a găgăuzilor, pentru studierea limbii de stat și, respectiv, creșterea numărului de solicitări pentru realizarea programelor în domeniu. Potrivit deputatului, inclusiv dezvoltarea dinamică a autonomiei găgăuze motivează locuitorii acesteia să studieze limba de stat a țării. Parlamentarul s-a referit la eforturile întreprinse la nivel de Legislativ și Guvern în vederea susținerii acestui proces și a mulțumit OSCE pentru sprijin.

Oazu Nantoi a vorbit despre neadmiterea politizării subiectului minorităților etnice din Moldova și despre necesitatea promovării unui dialog bazat pe respect și sinceritate dintre Chișinău și Comrat.

Elena Bacalu a remarcat rezultatele impresionante ale activității Grupului de lucru pentru Găgăuzia din cadrul Parlamentului, care a reușit, inclusiv cu sprijinul organizațiilor internaționale, să asigure o comunicare foarte bună între autoritățile centrale și cele din Găgăuzia. Pentru a aduce la cunoștința societății rezultatele respective, deputata a propus ca raportul de activitate al Grupului  să fie în continuare prezentat în ședința în plen a forului legislativ, dar și în fața unui public mai extins.

Vladimir Vitiuc a mulțumit OSCE pentru suportul în gestionarea subiectului sensibil privind minoritățile etnice, remarcând că modelul de soluționare pașnică a problemei în Găgăuzia este unic în spațiul ex-sovietic și va fi consolidat în continuare. Totodată, Vladimir Vitiuc s-a referit la situația altor numeroase minorități etnice din Moldova care, de asemenea, conștientizează tot mai mult importanța cunoașterii limbii de stat, iar rolul autorităților este să le asigure această posibilitate.

Și deputatul Grigore Novac a confirmat tendința în creștere a interesului pentru studierea limbii de stat din partea minorităților etnice, precum și importanța încurajării acestor eforturi de către autorități și societatea în ansamblu. ”Indiferent de etnie, toți suntem cetățeni ai Republicii Moldova, cu drepturi și responsabilități egale”, a subliniat deputatul.

La întrevedere a fost prezent șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, precum și reprezentanți ai Oficiului Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale.

30.01.2020 Întrevederea membrilor Grupului de lucru al Parlamentului RM privind UTA Găgăuzia cu dl Lamberto ZANNIER, Înalt Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale
Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...