Vicepreședintele Parlamentului Monica Babuc a participat la Masa rotundă dedicată aniversării a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau
Chișinău, 30 ianuarie 2020 – Astăzi, 30 ianuarie, în incinta Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut loc „Masa rotundă dedicată aniversării a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau”.
La eveniment a participat Monica Babuc, vicepreședintele Parlamentului, precum și reprezentanți ai Guvernului, ambasadori, reprezentanți ai Comunității Evreiești din Republica Moldova și societății civile ș.a.
În debutul întrunirii, Vicepreședintele Parlamentului a trecut în revistă principalele acțiuni realizate, prin eforturi conjugate ale Parlamentului, Guvernului, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Direcțiilor Educație și Cultură din teritoriu, instituțiilor de educație, societății civile și mass-media, în domeniul aducerii în prim-planul vieții publice și al studierii rolului Holocaustului în istorie.
Oficialul a menționat Hotărârea Parlamentului din 26 noiembrie 2015, prin care a fost adoptată data de 27 ianuarie drept Zi Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului; aprobarea de către Parlament la 22 iulie 2016 a Declarației privind acceptarea Raportului Comisiei Internaționale prezidate de dl Elie Wiesel privind studierea Holocaustului și implementarea planului respectiv de acțiuni de către Guvern, crearea Muzeului de istorie a evreilor din Republica Moldova și decizia cu privire la reabilitarea Cimitirului Evreiesc din Chișinău, realizarea diverselor activități de promovare a cunoașterii fenomenului Holocaustului prin intermediul activităților educaționale și culturale etc.
„Pe viitor, noi ca națiune trebuie să ne propunem să regândim din temelii rolul și locul Holocaustului în istoria națională, deopotrivă oameni de știință și politicieni, profesori și simpli cetățeni. Doar asumându-ne echidistant și critic trecutul vom putea privi cu încredere în viitor.” a conchis Monica Babuc.
„Masa rotundă dedicată aniversării a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau”, a fost organizată de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în contextul marcării Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, instituită prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite în anul 2005 și este marcată anual la data de 27 ianuarie, ca urmare a eliberării în această zi în anul 1945 a celui mai mare lagăr de concentrare de la Auschwitz-Birchenau.
Evenimentul a inclus 3 sesiuni de lucru: Sesiunea I: Semnificaţia istorică şi politică a eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, în cadrul căreia a fost prezentat un scurt film documentar despre momentul eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau; Sesiunea a II: Cultivarea memoriei victimelor Holocaustului în domeniul educației și cercetării; Sesiunea a III: Cultivarea memoriei victimelor Holocaustului prin intermediul culturii, muzeelor și locurilor memoriale.
În cadrul celor trei sesiuni de lucru ale mesei rotunde, reprezentanții instituțiilor de resort și ai organizațiilor nonguvernamentale au relatat despre principalele politici educaționale privind cultivarea memoriei Holocaustului; cercetarea și păstrarea patrimoniului istoric și cultural al evreilor din Republica Moldova; consolidarea cadrului normativ-juridic în domeniul prevenirii și combaterii antisemitismului etc.
În cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz-Birkenau, au fost omorâte în jur de 1,1-1,4 milioane de persoane, dintre care cel puțin 1,1 milioane evrei, 75,0 mii polonezi și circa 19,0 mii romi. În lagăr funcționau patru camere imense de intoxicare cu gaze și patru crematorii. Spre sfârșitul războiului aici erau nimiciți zilnic 6 mii de oameni.
Numărul exact al evreilor uciși în Holocaust nu se cunoaște cu exactitate. Dar, potrivit estimărilor cercetătorilor acestui fenomen oribil, victime ale Holocaustului au devenit nu mai puțin de 6 milioane evrei, inclusiv 1,5 milioane copii.
Fenomenul Holocaustului, în timpul războiului, s-a răspândit în diverse spații ale Europei, inclusiv, în spațiul Basarabiei și Transnistriei. Astfel, în ghetourile și lagărele din aceste regiuni ar fi decedat sau au fost exterminați circa 270 mii de evrei.
Cabinetul Vicepreședintelui Parlamentului Monica Babuc