Gestionarea crizei refugiaților ucraineni în Moldova a fost tema discuției dintre Președintele Parlamentului Igor Grosu și Directorul Executiv al UNFPA, Natalia Kanem

Chișinău, 11 martie 2022 – Președintele Parlamentului Igor Grosu a avut o întrevedere cu Directorul Executiv al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), Natalia Kanem, la care a participat și deputata Ana Racu, membru al Comitetului ONU împotriva torturii.

Subiectul principal al discuțiilor l-a reprezentat criza refugiaților ucraineni în Republica Moldova. Președintele Parlamentului a mulțumit Directorului Executiv al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) pentru suportul oferit țării noastre în efortul de a ajuta cetățenii ucraineni.

Igor Grosu a vorbit despre acțiunile întreprinse de autorități în vederea gestionării situației cu refugiații, dar, în special, despre implicarea oamenilor simpli, inclusiv din diasporă, care dau dovadă de empatie pentru cetățenii care vin în Moldova din țara vecină. Șeful Legislativului a mai adăugat că la moment trebuie identificate soluții imediate pentru cetățenii rămași pe teritoriul Republicii Moldova, numărul lor fiind peste 100 de mii, dar și cei aproape 4 mii care au cerut deja azil.

”În aceste eforturi este necesară o abordare de sistem și o coordonare foarte bună dintre autoritățile țării și partenerii de dezvoltare. Apreciem înalt asistența și expertiza acordată de-a lungul anilor de UNFPA și contăm acum pe sprijinul Dumneavoastră, pe solidaritatea partenerilor internaționali pentru a face față acestei crize fără precedent din regiune”, a subliniat Președintele Parlamentului.

Totodată, șeful Legislativului a remarcat că autoritățile Republicii Moldova trebuie să acționeze prompt în gestionarea crizei refugiaților și, în același timp, să asigure în continuare buna funcționare a instituțiilor statului, în special ce ține de protecția socială a cetățenilor țării.

Natalia Kanem a comunicat că a vizitat două centre de triere și plasament de urgență a refugiaților din Ucraina și a fost impresionată de nivelul de cooperare între reprezentanții Guvernului, organizațiile neguvernamentale și cele internaționale.

În cadrul discuțiilor, a fost accentuată importanța susținerii, în special, a grupurilor vulnerabile de refugiați – femei, fete, persoane cu dizabilități, bătrâni, etc., care au nevoie de asistență logistică, medicală, psihosocială. Interlocutorii au vorbit și despre necesitatea bunei comunicări în ce privește recepționarea și repartizarea asistenței umanitare, încât toată lumea să vadă că acest proces este transparent și onest.

În încheiere, oficialii au susținut apelul Secretarului General al ONU: ”Violența trebuie oprită. Avem nevoie de pace. Viețile oamenilor, demnitatea lor și drepturile omului trebuie protejate”.

11.03.2022 Întrevederea Președintelui Parlamentului, Igor Grosu cu Natalia Kanem, Directorul Executiv al Fondului ONU pentru Populație  (UNFPA)

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...