Fracțiunea PAS cere Guvernului să vină cu un alt proiect de buget și alt proiect de politică fiscală, care să ajute cetățenii să iasă din criză, nu să-i îngroape și mai tare în sărăcie și mizerie

Fracțiunea PAS solicită Guvernului să retragă imediat proiectele de lege cu privire la buget și politică fiscală și să propună Parlamentului proiecte noi, care să corespundă nevoilor oamenilor. Despre aceasta a anunțat azi, într-un briefing de presă, președintele Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, deputatul Igor Grosu.

Prim-vicepreședintele PAS, deputatul Igor Grosu: „Guvernarea lui Dodon, susținută în Parlament de o nouă alianță între PSRM, Șor și toți transfugii, continuă să bată în oameni în plină criză, chiar dacă la alegerile prezidențiale oamenii au spus foarte clar că acest sistem de hoție și nedreptate nu mai poate continua.

Suntem în plină criză, circa 60 de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă, iar o treime din întreprinderile mici și mijlocii sunt în prag de faliment.

Guvernarea, în loc să ajute acești oameni, continuă cu schemele, promovarea unor oameni compromiși și legi făcute doar pentru a descuraja procesarea materiei prime la nivel local, activitate care aduce cea mai mare valoare pentru economie.

În timp ce oamenii pierd, câștigă corupția. Se introduc scheme prin care bugetul pierde sute de milioane de lei. Una din ele este celebra schemă cu țigări a lui Nichiforciuc, care vine prin această politică fiscală. Se introduce o nouă definiție de țigarete- cigarillos. Acest tip de țigări, comercializate de întreprinderi controlate de Nichiforciuc și Andronache, vor beneficia de accize mult mai mic și vor fi scutite de obligativitatea aplicării avertismentului de sănătate. Prin această modificare, statul va pierde în mediu 10 lei pentru fiecare pachet de țigări vândut de firmele lui Nichiforciuc și Andronache. 10 lei care vor merge direct în buzunarele corupților din Parlament, nemaivorbind de costurile pentru sănătatea oamenilor, pentru că acestea sunt țigări de proastă calitate.

O altă schemă inclusă prin ușa din spate ține de importul masiv al medicamentelor neautorizate prin piața locală, prin completarea articolului 11, alineatul 8 din Legea cu privire la activitatea farmaceutică. Nu știm concret cine va beneficia de această schemă, dar cu siguranță nu este străină de deputații care îi asigură susținerea.

Se mai introduc facilități fiscale pentru pariuri, o altă preocupare a Guvernului lui Dodon și se aruncă încă 68 de milioane de lei pe Arena Națională, un proiect conceput și implementat ca o simplă schemă de delapidare a banului statului.ˮ

În context, deputatul a denunțat încălcări fără precedent ale normelor de transparență, menționând că documentele nu au fost supuse consultărilor publice, nu s-a acordat suficient timp pentru examinarea lor, chiar dacă sunt proiecte extrem de voluminoase, de câteva sute de pagini. Totodată, parlamentarul a subliniat că aceste documente includ prevederi care nu au absolut nicio legătură cu domeniul fiscal sau bugetar, dar sunt introduse disperat spre votare.

„De exemplu, am ajuns ca prin politica fiscală să fie modificată politica penală a țării printr-o altă abordare a infracțiunii de contrabandă. Ieri, aceste documente nici măcar nu erau publicate pe site-ul Parlamentului. În schimb, majoritatea PSRM-Șor le împinge în mod disperat spre votare în prima lectură în această săptămânăˮ, a punctat deputatul.

În concluzie, Igor Grosu a accentuat că acest mod de acționare a majorității și guvernului lui Dodon sunt inacceptabile și a cerut Guvernului să vină cu un alt proiect de buget și alt proiect de politică fiscală, care să ajute cetățenii să iasă din criză, nu să-i îngroape și mai tare în sărăcie și mizerie.

„Altfel, acest document va rămâne în istorie ca un simbol al dezastrului pe care ni-l lasă în urmă Dodon și guvernul său de buzunarˮ, a conchis parlamentarul.

Fracțiunea parlamentară PAS

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...