Expoziție de pictură dedicată femeii, lansată la Parlament

Chișinău, 01 martie 2021Expoziția de pictură cu genericul “Primăvara începe cu tine” a fost vernisată astăzi în incinta Parlamentului Republicii Moldova.

Expoziția, organizată la inițiativa deputatei Monica Babuc, este dedicată femeii și cuprinde 27 picturi ale artiștilor plastici Veronica Iftodii și Gheorghe Lisița.

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a menționat, în cadrul evenimentului de lansare, că Veronica Iftodii și Gheorghe Lisița au devenit ambasadori ai Republicii Moldova peste hotarele țării, iar prin picturile lor ei creează frumosul și aduc primăvara în sufletele oamenilor.

Zinaida Greceanîi a adăugat că pentru Parlament este o onoare să găzduiască expoziția – demnă de orice muzeu de pictură clasică – și a mulțumit celor doi pictori că au ales să-și  prezinte lucrările la sediul Legislativului.

În aceste vremuri dificile ne-ați adus lumină și speranță. Mă impresionează foarte mult imaginea femeii dăruitoare de viață și a florilor ca o binecuvântare divină.  Cred că oricine, care se atinge de creația Dumneavoastră, devine mai bun”, a menționat Zinaida Greceanîi.

La rândul ei, deputata Monica Babuc a declarat că lucrările expuse sunt aproape sută la sută scoase din colecții private, majoritatea  acestora fiind vândute înainte de a fi finalizate.

“Pe aceste tablouri sunt prinse momente de emoție pe care rari pictori le pot transmite. Pictura lui Gheorghe Lisița are ceva magnetic, la fel ca și cea a Veronicăi Iftodii, a cărei tablouri se deosebesc prin tușe mult mai fine, mai feminine, mai vaporoase, a spus Monica Babuc.

Prezent la inaugurare, Gheorghe Lisița a mulțumit conducerii Parlamentului pentru găzduirea expoziției, iar angajaților Legislativului pentru interes față de pictură.

Expoziția “Primăvara începe cu tine” va fi deschisă  pentru public începând cu ziua de astăzi și până pe opt martie, iar lucrările vor putea fi văzute cu respectarea tuturor măsurilor stabilite de Comisiei extraordinare de sănătate publică.

Gheorghe Lisița și Veronica Iftodii sunt absolvenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău (AMTAP). Tablourile celor doi pictori  au fost expuse  în cadrul unor expoziții personale și de grup  în Polonia, România, Turcia.

Lucrările lor fac parte din colecții private din Armenia, Azerbaidjan, Franța, Italia, Malta, Republica Moldova, România, Rusia, Polonia, Portugalia, SUA, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, Turcia.

01.03.2021 Inaugurarea Expoziției de tablouri ale pictorilor Gheorghe Lisița și Veronica Iftodii ”Primăvara începe cu tine”

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More