Dreptul la pensie va putea fi solicitat inclusiv prin procură

Chișinău, 15 iulie 2020 – Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat, în ședința de astăzi, raportul la proiectul de lege pentru modificarea articolului 31 din Legea privind sistemul public de pensii.

Proiectul prevede că dreptul la pensie va putea fi solicitat inclusiv prin procură. Cererea de pensionare și actele necesare se vor depune la organul teritorial de asigurări sociale de la domiciliu de către reprezentatul desemnat prin procură.

Potrivit autorilor, necesitatea aprobării modificării propuse rezultă din multiplele adresări ale cetățenilor, care din cauza stării precare de sănătate nu pot depune personal cererea și actele necesare în vederea realizării dreptului la pensie. Numeroase sesizări în acest sens au venit și de la cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării care, în legătură cu situația creată din cauza pandemiei de COVID-19, nu pot reveni în țară pentru a-și realiza dreptul la pensie.

Conform prevederilor legislației în vigoare, cererea de pensionare și actele necesare se depun de persoana care a obținut dreptul la pensie la organul teritorial de asigurări sociale de la locul de domiciliu.

Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului, în două lecturi.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...