Autoritățile publice centrale de reglementare ar putea fi excluse din categoria de excepții în procesul de efectuare a auditului public extern

Chișinău, 15 iulie 2020 – Autoritățile publice centrale de reglementare ar putea fi excluse din categoria de excepții  în procesul de efectuare a auditului public extern. Un proiect de lege privind modificarea unor acte legislative, inclusiv a Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi a Republicii Moldova, a fost examinat, astăzi, la ședința Comisiei economie, buget și finanțe.

Membrii Comisiei au aprobat coraportul la proiectul în cauză, pentru prima lectură.

Inițiativa legislativă aparține deputatului Igor Munteanu, președinte al Comisiei de control al finanțelor publice. 

Potrivit autorului, modificările propuse ar face posibilă și realizabilă efectuarea unor misiuni de audit de performantă în cadrul agențiilor de reglementare, pe tematici de o importantă majoră pentru stat și societate, respectiv cu un impact sporit asupra utilizării banilor publici.

De asemenea, se propune modificarea Codului de procedură penală a Republicii Moldova, încât auditorii publici ai Curții de Conturi în cadrul proceselor penale inițiate pe baza materialelor Curții de Conturi să fie audiați în calitate de specialiști. În prezent, aceștia sunt audiați în calitate de martori, ceea ce, în opinia autorului, reprezintă o formă de presiune individuală exercitată asupra angajaților Curții de Conturi, care deformează calitatea și scopul calificării lor profesionale.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...