Discursul vicepreședintei Parlamentului Doina Gherman la deschiderea reuniunii președinților grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene

Domnule președinte, Igor Grosu,

Domnule comisar, Johannes Hahn,

Excelențele Voastre, dragi oaspeți și prieteni,

Vă salut pe toți și bine ați venit la Chișinău! Salut și cei 50 de tineri ambasadori care sunt alături de noi azi, care și-au exprimat intenția să contribuie la promovarea Uniunii Europene în comunitățile lor.

Astăzi celebrăm instaurarea Păcii în Europa, marcăm Ziua Europei – atunci când au fost puse bazele Uniunii Europene, cel mai de succes proiect politic, care a garantat pentru sute de milioane de oameni un trai prosper, liber, dar, cel mai important, unul pașnic, fiindcă UE  este – un proiect născut pentru Pace și aducător de Pace.

Moldova și-a ales calea – calea libertății, democrației și prosperității.

În ultimii trei ani, Moldova s-a transformat, și-a formulat foarte clar prioritățile și și-a ales viitorul – cel european. Acum, Moldova este recunoscută ca o țară mică, dar curajoasă, cu oameni harnici și empatici, demni de marea familie europeană. Avem mulți prieteni buni care au fost și sunt și astăzi alături de noi, aici în plenul Parlamentului:

Mulțumim, România! Mulțumim, dragi români!

Profund respect Țărilor Baltice!

Toată admirația noastră pentru colegii din Austria, Belgia și Danemarca.

Apreciem sprijinul politic constant al Franței și al Germaniei.

Recunoaștem solidaritatea fără margini a poporului elen și italian.

Înaltă gratitudine guvernului Suediei și Olandei pentru suport financiar și practic.

Toată aprecierea Poloniei și Slovaciei pentru prietenie și respect reciproc.

Suntem recunoscători Irlandei pentru ajutor și implicare.

Ungariei și Cehiei îi suntem recunoscători pentru asistență și parteneriat strategic.

Mulțumim Ucrainei pentru pace! Mulțumim ucrainenilor că ne apară. Apărând Ucraina, ne apărați și pe noi. Am fost, suntem și vom fi alături de voi. Credem în Ucraina, credem în victoria ei, credem că se va face dreptate! Moldova este și rămâne solidară cu Ucraina și vom continua să ne ajutăm vecinii cu tot ce putem, pentru ca să restabilim pacea pe continent și să nu mai permitem vreodată cuiva să atenteze la suveranitatea și independența unui popor. Слава Україні!

Cu atât de mulți prieteni buni, cu o Președintă curajoasă care a scos țara din izolare internațională și din anonimat; cu o voință politică puternică în Parlament; cu un Guvern solid și competent – suntem de neclintit în parcursul european al moldovenilor. Proiectul de integrare europeană este proiectul nostru de țară, este proiectul generației noastre! Astăzi, după treizeci de ani de șovăială și lipsă de determinare, suntem mai aproape de această șansă decât am fost vreodată.

Uniunea Europeană a fost concepută ca o entitate pentru a asigura pacea. A fost construită pe acest principiu fundamental și a trecut peste multe situații dificile. Suntem încrezători că VICTORIA va prevala, și noi, Moldova, împreună cu Ucraina, vom fi parte dintr-o Europă nouă și mai puternică, pentru că valorile europene sunt valorile noastre: pacea, diversitatea, respectul între țări și respectul pentru viața și demnitatea umană.

Dincolo de principiile fundamentale de pace și securitate pe care le oferă Uniunea Europeană, nu există o altă opțiune strategică de dezvoltare și modernizare a țării decât cea de aderare la Uniunea Europeană.

Toate instituțiile statului au drept sarcină și prioritate accelerarea tuturor angajamentelor pe care ni le-am asumat. Avem oameni dedicați și talentați care își fac munca bine pentru ca Moldova să avanseze pe agenda europeană. Noi vrem să ducem Moldova în Uniunea Europeană pentru că acolo există reguli clare și corecte, pentru că viața este mai calitativă, pentru că serviciile medicale și de educație sunt mai bune.

Pentru că fiecare localitate din țara noastră, mică sau mare, sat sau oraș, de la Nord sau de la Sud, merită un viitor european – un viitor cu proiecte, investiții și perspective pentru toți.

Suntem profund recunoscători pentru sprijinul neîncetat al comunității europene, care a fost o ancoră de stabilitate în momentele noastre de criză. Acest sprijin nu doar că ne-a ajutat să depășim dificultăți, dar a fost și o dovadă a solidarității europene, o solidaritate care stă la baza Uniunii Europene și care ne inspiră să perseverăm.

Acum este mai important ca niciodată să fim uniți. Uniți împotriva celor care vor să ne dezbine și să deturneze parcursul nostru European prin minciună și dezinformare și corupere. Și cu siguranță vom reuși, pentru că noi suntem europeni. Moldova este Europa, iar locul Moldovei este în Uniunea Europeană.

Mulțumesc!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...