Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea reuniunii președinților grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene

Hristos a Înviat!

Tradiția noastră spune că timp de 40 de zile de la Paște ne împărtăşim bucuria Învierii, de aceea am ținut să vă adresez salutul nostru pascal „Hristos a Înviat”! Cu răspunsul „Adevărat a Înviat!”

Domnule comisar Johannes Hahn,
Doamnelor și domnilor,

Sunt onorat să vă găzduim în Parlamentul Republicii Moldova într-o zi atât de importantă, dragi prieteni ai Moldovei, și spun acest lucru deoarece, ca președinți ai grupurilor de prietenie cu Republica Moldova, sunteţi adevăraţi prieteni ai ţării noastre!

Astăzi, când celebrăm Europa la noi acasă, ne bucurăm să vă avem alături de noi – prietenii din Austria, Estonia, Republica Elenă, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Suedia și sunt sigur că toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, de asemenea, sunt cu noi. În ultimii 3 ani, fiecare țară membră ne-a demonstrat că sprijină Republica Moldova și vor ca Moldova să devină europeană. Fiecare dintre cele 27 de state membre ne-au tratat cu deosebit respect şi empatie, aşa cum trebuie să fie într-o familie mare şi unită. Atunci când am fost loviți de crize peste crize, ne-ați pus umărul ca să ne sprijiniţi şi noi am izbutit să ne menţinem. Am devenit mai puternici, mai independenți și mai hotărâți în deciziile noastre privind viitorul nostru.

Ne-ați tratat cu spirit fratern și atunci când ne-aţi deschis larg uşile, oferindu-ne statutul de ţară candidat la integrarea în UE. Alegerea noastră fermă a fost și va fi să trăim liber, în democrație, nu sub opresiune și în frică. Timp de jumătate de secol, moldovenii au trăit dincolo de Cortina de Fier şi au simţit toate consecinţele pe care ţi le poate aduce un regim totalitar şi o ideologie criminală. Au fost duşi în Siberii de gheaţă, în Gulaguri, înfometaţi şi batjocoriţi la ei acasă. După declararea Independenţei în 1991, o tranziţie lungă şi dureroasă, timp de trei decenii, ne-a slăbit şi depopulat, fiindcă clasa politică de atunci nu a avut curajul şi voinţa să facă pasul decisiv spre lumea civilizată. Acum această voinţă există şi aceasta au arătat-o alegerile din 2020, 2021 şi 2023.

În următoarele luni, la Chișinău, București, Washington, alte capitale europene, în Parlamentul European vor avea loc alegeri. De aceste alegeri depinde nu doar viitorul Europei, dar şi al întregii lumi. Vom avea şi noi alegeri cruciale, iar mesajul pe care ne dorim să-l transmitem atât lumii, cât şi generațiilor viitoare este că vrem să trăim în pace, libertate și prosperitate!

Moldovenii sunt europeni nu doar din punct de vedere geografic, dar şi prin istorie, tradiţie, limbă şi cultură. Ne leagă de Europa nu doar trecutul, dar şi speranţa zilei de mâine. De aceea proiectul generaţiei noastre de astăzi este readucerea Moldovei în marea familie europeană. Este opțiunea pe care zeci de mii de oameni au confirmat-o prin prezența lor în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău la 21 mai, același loc în care în 1989 mulțimea adunată cerea consacrarea limbii române ca limbă de stat. În fond, este o continuitate firească. Pentru că libertatea noastră va fi în siguranță doar atunci când Republica Moldova, dar și prietenii noștri ucraineni vor face parte din Uniunea Europeană. Pentru prima dată în ultimele trei decenii, trăim nu doar speranța unui viitor mai bun, dar simțim încredere că acum avem șansa și datoria de a duce Moldova în Uniunea Europeană.

La 20 octombrie noi, cetăţenii, vom spune întregii lumi că suntem europeni. Referendumul inițiat de președinta Maia Sandu privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va defini prezentul și viitorul nostru pentru următoarele decenii. Această oportunitate istorică pe care o așteptăm de 30 de ani, deoarece integrarea şi aderarea la UE este proiectul generaţiei noastre.

Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie în continuare de sprijinul dumneavoastră ferm și credibil pentru această alegere. În ultimii 3 ani, noi am făcut pași hotărâți și vom munci în continuare foarte serios pe această cale. Vom munci și vom depune eforturi ca vocea noastră să fie mai puternică decât propaganda de la Kremlin, ca unitatea noastră să fie mai mare decât a grupărilor criminale, care vor încerca să ne dezbine și să ne dezbată din drumul nostru. Îmi doresc ca în 2024, atât la noi, cât și în întreaga lume să învingă democraţia, pacea și libertatea.

Regimurile autoritare nu pot oferi aceste lucruri. Un regim autoritar se menţine pe ură, frică şi violenţă. L-am simţit pe pielea noastră, iată de ce moldovenii sunt determinaţi să meargă pe altă cale şi să rupă această legătură nocivă. Știm foarte bine că ne aşteaptă un drum greu. Avem de făcut multe teme, dar aceste sunt temele noastre, sunt pentru beneficiul şi prosperitatea noastră. Paşii spre integrarea europeană sunt dificili, dar necesari. Și de aceea ne însuflețește gândul că știm că avem alături de noi pe această cale prieteni și parteneri de nădejde, care ne vor ajuta să trecem mai ușor peste orice obstacole.

Contăm pe sprijinul dumneavoastră în realizarea agendei noastre de reforme pentru a aduce standardele europene aici, la noi acasă.

Uniunea Europeană este, astăzi, cel mai mare partener de dezvoltare, partener economic al țării noastre. Împreună vom construi o uniune mai mare și mai puternică. Important să rămânem uniți.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...