Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, la Mitingul-requiem dedicat Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului

De câțiva ani, pe 27 ianuarie ne dăm întâlnire aici, la Monumentul „Victimelor fascismului”, pentru a comemora jertfele Holocaustului. 

Anume pe 27 ianuarie 1945 Armata Sovietică a eliberat deținuții lagărului de concentrare din Auschwitz. Puțini au putut supraviețui în urma calvarului mașinăriei naziste. Aproape 6 milioane de femei, bărbați, bătrâni, copii au fost uciși.  A fost una din cele mai tragice pagini din istoria europeană.

Din păcate, nici astăzi nu sunt conștientizate pe deplin ororile fasciste. Observăm, spre regret, în societate manifestări ale antisemitismului și urii. Aceste  tendințe ne îngrijorează și ne arată cât de fragilă poate fi pacea.

Republica Moldova întreprinde măsuri de prevenire și combatere a discursului urii. În decembrie 2020, Parlamentul a înăsprit legislația penală și contravențională pentru contracararea manifestărilor de intoleranță religioasă. Vom continua consolidarea cadrului normativ, încât fiecare persoană în țara noastră să se simtă în siguranță, liberă, și să fie tratată cu demnitate. 

Se zice că ”Somnul raţiunii naşte monştri”. Trebuie să curmăm orice încercare de a îndreptăți nazismul, în mediu real sau în cel virtual.

De asemenea, este important să transmitem generației tinere adevărul despre crimele fasciste, pentru ca ele să nu se mai repete niciodată.  

Наш долг сохранить память о Холокосте дабы предотвратить его повторение. Для этого очень важно воспитывать в подрастающем поколении любовь к ближнему. Справедливость и добро всегда побеждают. История это неоднократно доказывала.

Вечная память погибшим!

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...