Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldov, Zinaida Greceanîi, la manifestările consacrate Zilei comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl

Marcăm astăzi un eveniment trist legat de cel mai mare dezastru ecologic al secolului XX. Deși au trecut 35 de ani de la producerea catastrofei, totuși păstrăm în continuare memoria acelei zile teribile. Și o vom păstra mereu, în semn de recunoștință și respect față concetățenii noștri care au participat la acțiunile de lichidare a consecințelor avariei. 

Ziua de 26 aprilie este un prilej în plus pentru a omagia eroismul lor și rolul pe care l-au avut pentru întreaga umanitate. Au lăsat acasă familiile și cu prețul propriei sănătăți, au oprit răspândirea radiației și au salvat milioane de vieți omenești, sute de mii de hectare de păduri, flora și fauna Continentului.

Cernobîlul ne-a arătat că combaterea consecințelor unor dezastre cu o asemenea amploare depășește cu mult capacitățile economice și tehnologice ale unei singure țări și că este nevoie de eforturi conjugate ale comunității mondiale.

Din păcate, experiența pe care o trăim în ultimul an ne-a oferit o nouă lecție dură. Combaterea pandemiei a demonstrat că este imposibil să lupți de unul singur cu o amenințare uriașă.

Nu cred că voi exagera, dacă voi spune că atunci când încercăm să ținem piept pandemiei COVID, avem în față un exemplu de rezistență pe care l-au demonstrat participanții la acțiunile de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl. Mai mult, ei sunt și un exemplu al frăției. Acele câteva zile sau săptămâni ori luni  în Cernobîl  i-au unit pentru tot restul vieții.

Asociația obștească ”Uniunea Cernobîl din Moldova” întrunește astăzi 1870 de membri, rămași în viață, din totalul de 3500 de bărbați și femei din Moldova, mobilizați în 1986 pentru a lupta cu consecințele avariei. Aproape fiecare dintre ei, din păcate, are astăzi grad de dizabilitate I sau II. 

Conștientizăm problemele lor și încercăm să oferim soluții pentru ca ei, familiile lor, să poată duce un mod de viață decent și onorabil. 

Parlamentul de Legislatura a X-a a operat mai multe modificări la cadrul legal pentru a întări protecția socială a  participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

La finele anului 2020, a fost majorată alocația pentru persoanele cu dizabilități ca urmare a avariei de la Cernobîl.

Săptămâna trecută a fost aprobat un proiect de lege care prevede creșterea alocației respective până la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă.

Știm că este insuficient, știm că pentru jumătate din cei 3500 de conaționali de ai noștri aceste măsuri sunt prea tardive. Dar ne angajăm să continuăm să depunem eforturi pentru a le oferi eroilor rămași în viață ceea ce merită pe deplin.

Stimați participanți la acțiunile de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl, noi, cei care am rămas de partea asta a liniei catastrofei, vă mulțumim pentru că v-ați îndeplinit datoria de a proteja concetățenii de efectele nocive ale radiațiilor. Ați făcut—o cu toată responsabilitatea, dăruirea de sine și cu discreție. A fost eroism adevărat care merită cinstire veșnică. 

În preajma sfintelor sărbători de Paști, vă adresez felicitări și rog să transmiteți membrilor familiilor Dumneavoastră urările mele de sănătate și de bunăstare!

Vă mulțumesc pentru atenție!

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More