Deputații Petru Burduja și Grigore Novac au reprezentat Moldova la Adunarea Generală a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei

Chișinău, 17 septembrie 2020 – Deputații Petru Burduja, vicepreședinte al Comisiei economie, buget și finanțe, și Grigore Novac, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități, au participat la Adunarea Generală a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei. Reuniunea s-a desfășurat în format online și a întrunit 21 de delegații oficiale ale țărilor membre și 5 delegații ale țărilor cu statut de observator.

Participanții au fost salutați de înalți oficiali de stat și înalte fețe bisericești din mai multe țări membre sau organizații partenere.  

Președintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse, Veaceslav Volodin, a apreciat rolul Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei în păstrarea tezaurului comun al țărilor participante și a calificat această organizație ca o platformă internațională cu mari resurse ce trebuie valorificate în interesul oamenilor.

Președinta Uniunii Interparlamentare, Gabriela Cuevas Barron, s-a pronunțat pentru o valorificare mai activă a potențialului de cooperare dintre Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei și Uniunea Interparlamentară în vederea promovării valorilor interculturale și interreligioase.

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Chiril, în cuvântul său de salut, a menționat că în condițiile dificile de combatere a pandemiei oamenii au dat dovadă de compasiune și înțelegere reciprocă și că este foarte importantă păstrarea unității ortodoxe. Unitate în loc de dezbinare – iată de ce are nevoie lumea astăzi, a subliniat Patriarhul.

În numele delegației Parlamentului Republicii Moldova, deputatul Grigore Novac a salutat participanții și a menționat că marea majoritate a populației Republicii Moldova este de credință ortodoxă.

”Această credință a devenit parte a modului de viață al poporului nostru, a inimilor și sufletelor noastre. Rugăciunea ortodoxă, ritualurile ortodoxe, participarea la serviciile divine însoțesc viața fiecărui membru al societății noastre. În fiecare casă din Moldova există întotdeauna în locul cel mai vizibil icoane ale lui Hristos, ale Maicii Domnului sau ale lui Nicolae, Făcătorul de Minuni”, a menționat deputatul.

Grigore Novac a mai spus că majoritatea parlamentară acordă atenție deosebită protejării ortodoxiei și valorilor tradiționale. ”În țara noastră credincioșii ortodocși reprezintă majoritatea populației, și nu putem ignora voința și valorile concetățenilor noștri”, a reiterat parlamentarul.

În urma alegerilor organelor constitutive ale Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, Grigore Novac a fost ales raportor al Comisiei pentru educație a Secretariatului International al acestei organizații.

De notat că din Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei fac parte 21 de state europene ortodoxe. Obiectivele organizației sunt concentrate asupra necesității identificării răspunsurilor bazate pe tradițiile comune și culturale la problemele politice și sociale ale continentului european, inclusiv la apariția noilor tehnologii, fenomenului globalizării, etc. Organizația deține statut de observator la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră și la Uniunea Interparlamentară.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...