Deputații Fracțiunilor ACUM PLATFORMA DA și PAS, Blocul ACUM au înaintat moțiune de cenzură asupra activității Guvernului Republicii Moldova

Chișinău, 16 iulie 2020 – În debutul ședinței plenare de astăzi, deputații Fracțiunilor ACUM PLATFORMA DA și PAS, Blocul ACUM au anunțat că înaintează moțiune de cenzură asupra activității Guvernului Republicii Moldova.

În motivarea prezentată, autorii invocă încălcarea repetată a legislației în vigoare de către Guvernul, învestit la 14 noiembrie 2019.Guvernul a admis violarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, încălcând principiile statului de drept, valorile consfințite în Constituția Republicii Moldova și instrumentele internaționale.  În condițiile stării de urgență, Executivul și-a depășit vădit competențele constituționale subminând Parlamentul, urmărind de fapt ca prin starea de urgență declarată să fie înlăturat  controlul parlamentar asupra activității Guvernului”, se menționează în document.

De asemenea, textul moțiunii se referă și la gestionarea proastă a crizei social-economice, atitudinea Guvernului față de mass-media, abordările vis-a-vis de politica externă și tentativele de ingerință în sistemul judecătoresc din partea puterii.

În dispozitivul documentului se declară că se înaintează spre examinare plenului Parlamentului moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului și se exprimă vot de neîncredere față de Guvernul Republicii Moldova.

După prezentarea moțiunii, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a dispus examinarea de către Direcția generală juridică a Secretariatului Parlamentului a corespunderii documentului tuturor cerințelor.  

Potrivit articolului 117 din Regulamntul Parlamentului privind dezbaterea moţiunii de cenzură asupra activităţii Guvernului, aceasta  se supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămânii următoare datei depunerii. Moţiunile de cenzură se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

În cazul adoptării moţiunii de cenzură, Primul-ministru va prezenta în termen de cel mult 3 zile, Preşedintelui Republicii Moldova demisia Guvernului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...