Condiții mai bune de activitate pentru zilieri – inițiativă legislativă a președintelui comisiei parlamentare de profil, Vladimir Bolea

Chișinău, 16 martie 2022 – Comisiile parlamentare examinează inițiativa legislativă a deputatului Vladimir Bolea, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentare, cu privire la noi facilități pentru zilieri.

În cadrul ședinței de astăzi, în calitate de comisie coraportoare, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, Codului fiscal,  Legii cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă şi asigurarea de şomaj.

Printre propunerile autorului figurează extinderea de la 90 de zile la 120 de zile a termenului pentru care zilierii pot exercita activităţi pentru acelaşi beneficiar.

De asemenea, PROIECTUL prevede excluderea obligației zilierului de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale, dar și a obligației de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Totodată, este prevăzută eliminarea termenului de o zi de lucru (opt ore) la stabilirea cuantumului remunerației orare.

Prin modificarea Codului fiscal, se propune stabilirea unei cote de 7% din venitul impozabil pentru zilieri, așa cum este prevăzută la moment și pentru gospodăriile ţărăneşti (de fermier).

Concomitent, autorul optează pentru păstrarea statutului de șomer a persoanei luate la evidență în acest sens, dar care reușește totodată să desfășoare și activități de zilier.

”Așa cum munca desfășurată de zilier este una ocazională, cu caracter sporadic, considerăm ca această modificare ar încuraja persoanele apte de muncă să fie angajate ca zilieri, fără a avea frica de a pierde dreptul de ajutor de șomaj. Ne dorim să îmbunătățim raporturile dintre zilieri și angajatori. Totodată, ca oameni de stat,  suntem obligați să readucem în câmpul legalității toți agenții economici”, menționează autorul.

Proiectul urmează a fi examinat de celelalte comisii permanente și ulterior supus aprobării de Parlament.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...