Pe piața financiară va apărea un nou instrument – garanție de portofoliu de credite, care va facilita finanțarea afacerilor mici și mijlocii

Chișinău, 16 martie 2022 – Pe piața financiară din Republica Moldova ar putea apărea un nou instrument – garanție de portofoliu de credite, emisă de către Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii. Inițiativa legislativă urmează a fi dezbătută în cadrul ședinței în plen a Parlamentului.

Potrivit PROIECTULUI, Fondul de Garantare a Creditelor al ODIMM va partaja riscul de credit prin garantarea creditelor obținute de către întreprinderile mici și mijlocii de la bănci sau organizații de creditare nebancară.

Pentru a stabili necesitatea capitalizării suplimentare a FGC cu mijloace financiare, ODIMM în colaborare cu un grup de experți internaționali, a elaborat proiecțiile financiare în conformitate cu prioritățile conceptului garanțiilor de portofoliu. Astfel, se estimează alocarea a unui portofoliu de garanții financiare în valoare de un miliard de lei, ce va putea fi valorificat de bănci într-o perioadă de până la trei ani. Pentru a asigura alocarea plafonului respectiv de garanții financiare, este necesară capitalizarea suplimentară a FGC cu cca 200 mil lei.

În opinia autorilor proiectului, un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, implementarea unui asemenea mecanism de garantare oferă o serie de avantaje față de garanțiile individuale. Printre acestea sunt o procesare mai simplă și mai rapidă; resurse reduse din partea garantului pentru administrarea unui portofoliu de garanții cu o valoare similară, în comparație cu metoda clasică de garantare individuală; facilitarea accesului la resurse financiare pentru mediul de afaceri și majorarea volumului investițiilor generate în economie.

”Prin acest mecanism se elimină procedurile birocratice și un potențial risc de corupție. Într-un final, dorim să facilităm finanțarea afacerilor mici și mijlocii”, a specificat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...