CNPF a raportat în fața Comisiei economie, buget și finanțe despre activitatea sa în domeniul supravegherii non-bancare

Chișinău, 08 septembrie 2021 – Comisia economie, buget și finanțe a audiat, astăzi, raportul de activitate al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) pentru anul 2020 în domeniul supravegherii non-bancare.

Raportul cuprinde o sinteză amplă a principalilor indicatori și rezultate aferente sectoarelor pieței financiare non-bancare și punctează anumite slăbiciuni, constrângeri și provocări în procesul de implementare a obiectivelor.

Documentul are peste 90 de pagini, fiind structurat în 10 compartimente, inclusiv consolidarea cadrului normativ, monitorizare/supraveghere, impactul pandemiei COVID-19, protecția consumatorului, cooperarea internă și externă, activitatea operațională.

Potrivit raportului, în anul 2020 s-a înregistrat o reducere pe segmentul secundar al pieței de capital, volumul sumar al tranzacțiilor constituind 1,7 mlrd. lei (în scădere cu circa 3,6 mlrd. lei sau cu 68 la sută comparativ cu 2019).

Pe piața de asigurări, primele brute subscrise, care pe parcursul ultimilor ani au înregistrat o creștere relativ constantă, în 2020 au consemnat un declin, în special, cele provenite din vânzările de certificate ”Carte Verde”.

În sectorul de creditare nebancară, la situația din 31.12.2020, în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate erau incluse 154 OCN în drept să desfășoare activități de creditare nebancară și 228 de asociații de economii și împrumut (AEÎ). Volumul împrumuturilor acordate de OCN și AEÎ a constituit 10,6 mlrd. lei (în creștere cu peste 275 mil. lei comparativ cu 2019).

RAPORTUL a fost prezentat în contextul exercitării de către comisia de profil a controlului parlamentar asupra CNPF – instituție care raportează Parlamentului.  

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii

08.09.2021 Ședința Comisiei economie, buget și finanțe
Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More