Cadrul normativ care vizează reglementarea și controlul organismelor modificate genetic va fi îmbunătățit

Chișinău, 8 iunie 2022 – Membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară au aprobat, astăzi, raportul la proiectul de lege privind reglementarea și controlul organismelor modificate genetic.

Noua lege stabilește cadrul normativ și instituțional necesar desfășurării activităților de obținere, testare, utilizare, comercializare, dar și operațiunilor de import și de export a organismelor modificate genetic.

De asemenea, sunt stabilite măsurile de precauție, în vederea prevenirii, supravegherii și detectării practicilor de utilizare a organismelor modificate genetic. În opinia autorilor, acest lucru va permite asigurarea protecției sănătății oamenilor și a mediului. Odată cu intrarea în vigoare a acestui proiect de lege, va exista posibilitatea de a restricționa sau de a interzice cultivarea organismelor modificate genetice pe întreg teritoriul Republicii Moldova sau în anumite regiuni.

Totodată, proiectul conține prevederi referitoare la competențele Comisiei naționale pentru securitate biologică și ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în ceea ce privește introducerea și plasarea pe piață a organismelor modificate genetic. În acest sens, un rol important îi va reveni și Agenției de Mediu, care va elibera autorizațiile și va monitoriza circulația acestor produse.

Inițiativa legislativă are ca scop armonizarea legislației naționale în domeniul securității biologice și al controlului organismelor modificate genetic cu legislația Uniunii Europene.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...