Președintele Parlamentului Igor Grosu a avut o întrevedere cu speakerul lituanian Viktorija Čmilytė-Nielsen

Chișinău, 24 ianuarie 2022 – Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu Președinta Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen, aflată cu o vizită în țara noastră la invitația lui Igor Grosu.

Din delegația Seimas-ului Lituaniei mai fac parte vicepreședintele Paramentului Andrius Mazuronis, președintele Grupului pentru relații interparlamentare cu Republica Moldova Kazys Starkevičius și alți oficiali.

La întrevedere a participat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

Demnitarii au discutat agenda bilaterală dintre țările noastre, inclusiv oportunitățile de intensificare a colaborării interparlamentare, și au punctat prioritățile de viitor.

În cadrul întrevederii, Igor Grosu a precizat că Parlamentul are o agendă ambițioasă, iar prioritatea zero este reforma justiției și combaterea corupției. ”Actualele crize, cea energetică și pandemică, au demonstrat importanța unor instituții funcționale”, a menționat speakerul.

Un alt subiect abordat a fost criza energetică. S-a convenit ca partea lituaniană să ajute cu expertiză pentru consolidarea sectorului energetic din Republica Moldova, proces prin care să fie diversificate sursele de energie și asigurată independența energetică a țării. De asemenea, oficialii au convenit asupra intensificării colaborării în combaterea dezinformării, unde experiența Lituaniei poate fi foarte utilă pentru Moldova.

Cei doi Președinți de Parlament au efectuat un schimb de păreri și cu privire la situația complexă regională. În acest sens, Igor Grosu a reiterat că autoritățile de la Chișinău urmăresc cu atenție situația din regiune, iar integritatea unei țări trebuie respectată.

Totodată, s-a convenit asupra dinamizării cooperării în următoarele sectoare de interes: construcții, energie regenerabilă, infrastructură și agricultură.

În numele cetățenilor moldoveni, speakerul Igor Grosu a exprimat recunoștința pentru ajutorul acordat în contextul pandemiei COVID-19 și crizei gazelor, dar și pentru susținerea eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova oferită de către Republica Lituania, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic.

”M-am convins încă o dată că avem prieteni care sprijină parcursul european al țării noastre, astfel suntem determinați de a înainta în procesul de transformare a Republicii Moldova în beneficiul cetățenilor”, a conchis Președintele Parlamentului Igor Grosu. 

24.01.2022 - Întrevederea Președintelui Parlamentului Igor Grosu cu Președinta Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...