Aviz pozitiv pentru inițierea cooperării între Republica Moldova și Canada în domeniul Apărării

Chișinău, 15 iulie 2020 – Ministerul Apărării al Republicii Moldova și cel al Canadei vor stabili relații de cooperare. Comisia politică externă și integrare europeană a avizat pozitiv, în acest sens, inițierii negocierilor pentru proiectul Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Canadei cu privire la cooperarea în domeniul apărării.

Proiectul documentului prevede consolidarea eforturilor comune în combaterea și contracararea amenințărilor la adresa securității internaționale, dezvoltarea cooperării moldo-canadiene pe segmentul de apărare și securitate, prin conectarea Republicii Moldova la proiectele desfășurate de Canada.

De asemenea, instituțiile de apărare ale celor două țări își vor coordona eforturile în combaterea și prevenirea amenințărilor comune, cum ar fi activitățile subversive din arsenalul războiului hibrid, securitatea cibernetică, combaterea propagandei, și vor coopera în cadrul Inițiativei de Consolidare a Capacităților de Apărare (DCBI).

În acest sens, instituirea unui cadru juridic internațional bilateral între Republica Moldova și Canada în domeniul apărării se consideră unul necesar și actual în contextul în care arhitectură de securitate internațională se află într-o continuă schimbare și necesită o abordare comună.

Totodată, prin încheierea unui acord de cooperare, instituțiile de apărare ale Republicii Moldova și Canadei își vor putea realiza cooperarea atât la nivel bilateral, în corespundere cu domeniile stabilite, precum și în cadrul organizațiilor internaționale de profil sau conexe.         

Proiectul Acordului prevede încheierea tratatului pe un termen de cinci ani.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...